Experten: Lär din hund detta livsviktiga kommando

Experten: Lär din hund detta livsviktiga kommando

Det händer faktiskt. Att det där som inte får eller ska hända ändå sker. Men här lär Carro Alupo dig hur du kan rädda livet på din hund med omvänd inkallning.

Tillåt mig att rädda livet på din hund, genom en omvänd inkallning. Lär alltså din hund kalla in dig. För två vintrar sedan ringde en uppgiven husse mig, Arrak hade slitit linan ur handen på honom och stuckit på vilt ett par dagar innan nyårsafton. Hanen var skotträdd, borta och tyst. Timmar blev till dygn och nattetid letade sig kvicksilvret nedåt i termometern. Vi var många som letade, för Arrak och hans husse är sådana man letar för tills orken tryter och sen fortsätter man än längre -bortom tröttheten. Men när nätterna blev för många slocknade hoppet.

Arrak var knäpptyst

Men vi fann honom. Till slut. Något i hjärtat på husse fick honom att ta in på den igenvuxna gamla traktorvägen bakom den stora rotvältan, 300 meter in på vägen stannade han till. I ögonvrån skönjde han en välbekant skugga hopkrupen under en gran. Och till och med i just det ögonblicket, var Arrak knäpptyst. Det var inte husse, han var hörbart glad, lättad och oroad. Tills skuggan rörde sig. Då fanns bara lyckan kvar.

Gör så här:

Det där kan ställa till det. Att hundar tystnar när de fastnat. Fysiskt eller psykiskt. Men detta går att förebygga. Gå ut i skogen, bind upp hunden i ett träd och skäll. Du alltså. Skäll. Glatt och högt. Lägg in pauser och invänta hundens svar. Fortsätt tills jycken kontrar. Exakt och precis då går du och hämtar hunden. Repetera. Gå längre och längre bort (alltid med hunden inom synhåll) och skäll, när jycken blir ditt eko, återvänd, bind loss och gå vidare.

Varför? Därför det kan rädda livet på din hund.

Hundar blir tysta

Hundar som kommer lösa med koppel, lina, sele eller halsband i skog och mark kan fastna. Ibland kan hunden gnaga sig loss, ibland går det inte. I dessa lägen blir många, jättemånga hundar tysta. De gömmer sig. Ligger lågt i ett utsatt läge. Det finns ett säkerhetstänk bakom att knipa igen, att inte avslöja sig. Men det gör dem svåra att hitta, de som kommit vilse. Har hunden inte pejl eller annan gps-tracker är fasan given för de flesta hundägare.

Men om hunden vet om att när matte/husse skäller, så ska jag svara, kan vi på långa avstånd (hundar har bra hörsel och bra pipa) ropa oss fram till varandra.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se