Experten: Därför vill vissa hundar inte leka

Experten: Därför vill vissa hundar inte leka

Hon stänger grinden till rastgården bakom sig, sätter Selma och kopplar loss, ”Hopp och lek”. Hopplöshet är snarare mattes känsla, ibland går det bra men oftare strider Selma in med ett sätt som tystar det roliga.

Vissa hundar vill inte leka och en del leker på andras bekostnad. De är för intensiva, jagar utan att låta sig jagas, brottar ner utan att släppa upp. Dessa hundar skrämmer kamrater på flykt och kan orsaka konflikter. Sen finns det hundar som inte vill leka, de lunkar helst förbi ett kalas och vänder bort om någon ropar hej. Så hur lär man dessa hundar leka? Bör man ens försöka?

Skälen till attityderna

Det är viktigt att förstå skälet till attityden. Den polisande hunden har ofta ett kontrollbehov, den bryska en frustration och den ointresserade en lågmäldhet eller ett ointresse. Om olusten är ett problem (för hunden) och ska lösas ger orsaken dig insikt i åtgärderna som hjälper. För att förtydliga lär vi känna pudeln Selma (osocialiserad och rädd), labradoren Alfons (osäker efter ett gräl), border collien Nemo (omriktar valldrift) och den irländska settern Molly (rädd om sin kropp).

Ordningsamma men rädda Selma

Under pudeln Selmas första år bodde hon på landet men omplacerades till matte i stan. På landet såg hon sporadiskt hundar på håll, men umgicks inte lös. Istället lekte hon med husse. Så för henne känns fyrbenta främmande, hon håller dem helst på avstånd. Stora hundar är värst, de mindre är lättare att springa ifrån om de kommer i iver. När hon kom till matte besökte de hundrastgårdar i hopp om att lösa tikens osäkerhet. Selma avskydde när hundar sprang runt henne och skällde för högt. Deras folk sa till matte: ”Hon vänjer sig” men Selma vande sig inte, istället blev hon reaktiv i proaktivt syfte. Hon skrämmer kompisar till stillhet, de får vare sig leka med henne eller varandra. Selma kräver ordning, för när alla aktar sig känns det tryggare, men ändå inte bra.

Tungsinta Alfons

Labben Alfons lekte som liten men efter könsmognad muckade han gräl med fel hane över vad han trodde var rätt tik. Han skulle bara fräsa ifrån när den andre nosade spanielflickan i baken, men så plötsligt låg han på marken med en större hund över sig som bet och bet. Efter det vill Alfons inte leka. Inte ens med husse. Husse däremot vill umgås på klubben och avsluta kurspass med släpp på ängen. Men försöker någon leka ser Alfons ut som en tungsintare version av Ior. Lunkar lågställd till utkanten av ängen och slänger långa blickar mot bakluckan. Helst hade han stannat hemma.

Biljardkulan Nemo

Bordern Nemo älskar hundar! När han ser en joddlar han värre än Kikki Danielsson. Han drar mot rastgårdar och hoppar jämfota så att matte knappt får av honom kopplet. Sen, likt en svart biljardkula, spränger han klungan för att snabbare än vinden ringa in alla igen. Om någon lämnar gruppen positionerar han sig i perfektion för att valla in. Nemo är av arbetslinje och han är arbetslös. ”Leken” är hans sätt att få utlopp för en instinkt.

Molly med smärta

Settern Molly lekte som ung, lockade lätt fram fnitter i både två- och fyrbenta. Sen avtog det roliga. Tiken började ta vida bågar runt vinkande vänner, strosade iväg med ett vaksamt öga över bogen om någon inviterade till lek. Kommer de nära morrar hon, springer de emot gör hon utfall, tänderna går som en symaskin på full gas och mungiporna rynkas högt mot nosryggen. En del vänder om, andra blir arga. Matte blev arg i början, innan hon förstod att Molly hade ont.

ANPASSADE ÅTGÄRDER

Nu till individanpassade åtgärder.

Selma bör börja om, socialiseras, titta på hundar på håll, lära sig lingot och få känna sig trygg utan krav på fysiskt samspel. Tiken kan gärna gå kurs där hundarna får utrymme men ändå övar på roliga saker ihop. Efter en tid bör matte hitta ett par vänliga polare i Selmas storlek att gå parallellpromenader med utan nosa på varandra. Därefter, på neutral mark (inte i hundrastgårdar), kan de umgås lösa två i taget. Selma bör berömmas när hon tittar med lugn blick, avslappnad hållning och glatt viftande svans. Med tiden kan en stor språksäker hund adderas i gänget, men först bör Selma titta på när de andra umgås så att hon ser att även den stora är lyhörd.

Alfons som fått en själslig snyting behöver mer än vad en artikel kan ge. Han har efter händelsen förändrats på djupet, hans mående är påverkat och han engagerar sig inte som förr i saker han tidigare uppskattat. Han behöver en hundpsykolog och traumabearbetning innan han kommer vilja leka. Den pressen måste bort. Hundar som lider av psykisk ohälsa kan tappa sin leklust. De behöver hjälp med sitt inre, finns en förväntan på att himlen ska rasa ner är lek ingens prioritet. Men leken kan också vara en väg tillbaka. En introvert hund medpassiv stresshantering kan gynnas av att hitta sin leklust.

Väck leken i en trygg miljö, kanske med en leksak du stoppar godis i, öppnar och ger när jycken tar några steg emot. Skippa press, målbild och förväntan, det undertrycker lust. Istället är du närvarande, glad, leker själv och inspirerar i energi. Det gäller att vara kreativ och nyfiken på vad som får hunden att flina. Innan Alfons förväntas leka med hundar behöver husse och han hitta tillbaka till sin lek. Därefter kan en inkännande jycke visa Alfons ett umgänge utan brottning eller jaktlek. Att sitta på en brygga och speja efter gäddplask kan räcka. Det kan ta tid för Alfons att våga busa igen, kanske i framtiden, med någon han litar på. Kanske en spanielflicka.

Nemo behöver ett jobb! Ett substitut kan hjälpa men troligtvis behöver han valla boskap. När behovet uppfylls regelbundet kanske Nemo kan leka utan att det blir en pysventil för en otillfredsställd instinkt. Han kommer behöva tränas i passivitet och impulskontroll kring hundar och en mötesteknik där han lär sig passera utan att hälsa. Därefter kan sunda relationer gro. Han kommer nog alltid gilla riviga vänner med hyss i blicken och snabba tassar, men en Båtsman i gänget hade gjort honom gott. Nemo kanske inte bör leka utan uppsikt. Han kan behöva guidning av matte, en bromssignal och en lugn famn om han riskerar att slå över i gammal vana. Ferrari-hundar kan behöva det.

Molly vars smärta påverkat leklusten bör få slippa hundar helt. Hon behöver en veterinär. Med tiden om smärtan går att släcka kanske hon uppskattar språksäkra, inkännande hundar som kan anpassa sig. För även om kroppen slipper pinas kan sinnet minnas farhågorna. Har du en hund som inte vill leka, utan allvarligare orsak, kan det vara kamraterna som inte faller hunden i smaken. Personkemi råder även mellan hundar. En del hundar leker bäst med rasfränder. Det kan handla om lekstil, humor och hastighet. Vad som kittlar din vän i hundlek kan vara en ledtråd till vad som kan väcka hundens lekintresse med dig. Bjud på en variation i leken och se vad som lockar, var kreativ och släpp loss. Det gillar hundar. Det kan även vara bra att reflektera över om det hela är ett större problem för dig än hunden. Kanske är du lekfullare och socialare än din jycke? Pressa inte in din vän i samspel din hund inte är bekväm med och tvinga inte på hunden en leksak han helst grävt ner. Bara det kan vara orsak nog för en vovve att bli osäker och bete sig därefter. Lek ska förgylla, inget annat.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se