Ett hundäventyr – ingen vanlig promenad
Foto: Getty Images

Ett hundäventyr – ingen vanlig promenad

Hundar förstår sig på äventyr. Som kringströvande nomader eller revirhävande jägare säger deras ursprung dem att spänning är en del av livet. Så varför inte hylla hundens ursprung och bjussa dig själv och din hund på ett äventyr. Bli blöta, trötta, leriga och lyckliga tillsammans. Packa ryggan, snöra på dig kängorna och greppa vandringsstaven. För nu bär det av.

Att få ströva länge och långt, ta ut sig och pressa sina gränser är berikande för en hund. Det hela bör givetvis göras inom hundindividens gränser, målet är inte att överbelasta, bara utmana och upptäcka nytt tillsammans.

Det börjar i hallen

Berätta för din hund att ni ska på äventyr, vart ni ska och hur länge ni blir borta är oklart. Låt hunden vara med när du förbereder allt, skapa en förväntan i din hund. Packa ryggsäcken med fika och snacks, extra batteri till telefonen, en filt, solkräm, vatten och skål till jycken, ett tuggben och en påse hundmat, ett extra koppel och första hjälpen-kittet. Är du sugen på något att bita i så ta med dig tält, stormkök och middag. Då kan vad som helst få hända. Koppla sedan din vän i ett långt koppel, kräng på dig ryggan och greppa vandringsstaven.

Fånga ett äventyr

Låt Google Maps hjälpa dig hitta ett område som osar äventyr. Ni kanske tar tåget eller bilen till ett naturreservat, söker upp en vandringsled eller traskar rakt ut i vildmarken från tomtens grind. Låt färden vara utan destination eller mål. Din hund kommer känna skillnaden och det är hela poängen. Detta är inte den vanliga promenadrundan utan ett äventyr. Så strosa planlöst, tillsammans och njut av varje steg. Får ni syn på en bergstopp, bestig den. Börjar det regna, strunt samma. Kommer ni fram till en bäck, korsa den. Når ni ett stup, ta er försiktigt ner i dalen. Sakta, i harmoni och tillsammans.

Hundar älskar gemensam närvaro

Detta äventyr handlar om närvaro, total närvaro i nuet, något hundar är oerhört bra på och vi har att lära av dem. De älskar när vi delar den bubblan med dem, påkopplade och medvetna. Allra bäst blir det om nosen samtidigt kan köras ner i mossan medan tallarna vajar vilda över era huvuden och fåglarna lockar er djupare in i det gröna.

Förlita er på varandra

Ni kanske stöter på utmaningar som kräver samarbete. Du kanske behöver hjälpa hunden nerför en brant och din hund kanske kan visa dig en lämplig väg upphör en brant. Du kanske behöver skopa upp vatten ur en djupt dike åt din vän och din jycke kanske behöver hjälpa dig hitta vägen tillbaka till stigen ni kommit av. Leta efter möjligheterna. Erfarenheterna kommer stärker era band.

Pausa och njut

Dags att slå läger. Slå er ner på en vacker plats, gör er bekväma, som om ni skulle stanna i en evighet. Inspektera tassar, plocka barren ur pälsen, noppa bort fästingar, sträck ut benen. Packa upp provianten och njut av en rofylld stund ni viger åt återhämtning. Är det kallt kan ni krypa närmre varandra och värma er. Stanna tills ni båda får tråkigt och rastlösheten kryper i benen. Först då är det dags att bege sig.

Se din vän

Släng en blick på din fyrbenta vandringskompanjon då och då. Vad ser du? Din hund kanske beter sig annorlunda än när ni är ute på era dagliga promenader. Ivrigare, observantare, nosigare än vanligt eller mer sansad i kopplet? Om så, bra! Din vän får ut något mer av ert äventyr än den gamla vanliga rundan. Att utforska nya marker, utmanas fysiskt och uppleva nytt är bra för hundar. Det berikar och utvecklar dem, stimulerar deras sinnen och stärker deras kroppar. Så bjud din hund och dig själv på ett äventyr! Gemensamma upplevelser och utmaningar göder er relation.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se