En smart liten ryska

En smart liten ryska

Russkiy toy är som namnet antyder en rysk hundras och hundarna användes från början som råttfångare, men tack vare sin charm avancerade de snabbt till att bli sällskapshundar åt adelsdamer.

Luna kommer trippande på gatan bredvid sin matte Filippa. En främmande hund på andra sidan gatan får henne att skälla till ett par gånger och byta sida om matte, till den tryggare sidan.

– Hon är lite nervös och ängslig ibland, men det har blivit mycket bättre, säger Filippa. Egentligen är hon ganska kaxig fast hon är så liten, hon har mycket vakt i sig. Förr i tiden hade man russkiy toys på de ryska slotten och godsen, och de kallades ringklockor, eftersom de varnade när någon kom och sa till de större hundarna att det var något på gång.

– Luna brukar stå på vår balkong och skälla när det kommer förbi folk eller hundar. Hon kan skälla på större hundar också, fast man egentligen tycker att hon borde ligga lågt då, säger Filippa.

Luna har en fin stamtavla bakom sig. Filippa hittade henne via nätet hos en uppfödare i Lettland.

– Min kompis hade en russkiy toy, det var så jag upptäckte rasen. Uppfödarna kom med henne med färja direkt från Lettland. Hon var 15 veckor då, liten och söt. När jag tog upp henne ur väskan hon låg i och höll henne i famnen var hon nervös och lite rädd. Uppfödaren sa ”put her in the bag”. Det verkade som att de inte burit så mycket på henne, men jag tänkte att det får hon nog vänja sig vid. Nu älskar hon att bli buren och brukar somna i min famn. Men hon älskar i och för sig sin väska också.

Läs hela artikeln i Härliga Hund nr 7! Ute nu.