Dolly Detektiv löser mysterier

Dolly Detektiv löser mysterier

Anna Hansson är aktuell med sina böcker om detektivfrallan Dolly, som vi tipsar om i Härliga Hund nummer 2. Anna har skrivit och Emmalill Frank har illustrerat.

Hej Anna! Berätta om din hund – visst heter hon också Dolly? Var hon inspirationen till detektivfrallan?

Min Dolly är en fransk bulldogg som är ett och ett halvt år. Hon kommer från Ytters kennel i Härnösand. Hon är egentligen alldeles för bortskämd och sover till och med i vår säng på nätterna. Jag har skrivit många barn- och ungdomsböcker tidigare, och skriver gärna sådant som jag själv skulle vilja läsa. Och jag kan inte komma på något jag hellre skulle vilja läsa om än Dolly.

Hur kom du på att Dolly skulle vara detektiv?

Dolly är väldigt nyfiken av sig, och undersöker alla nya ställen noggrant. Hon är expert på att hitta dammråttor, kaksmulor och döda flugor. Jag kallade henne för Dolly Detektiv en gång när hon höll på att snoka som bäst, och det namnet fastnade. När jag sedan skulle skriva en lättläst serie var huvudpersonen given.

Vilken typ av kluriga problem är det som Dolly får lösa i boken?

I de här tre första böckerna får hon leta rätt på en katt-tjuv, en försvunnen matskål och någon som stjäl kaninmat. Det kommer tre böcker till under hösten, med fler problem att lösa.

Vad ska de kommande böckerna handla om?

Böckerna heter Dolly Detektiv och bokstölden, Dolly Detektiv och plånboken som försvann och Dolly Detektiv och midnattsmysteriet.

Vad gör du och Dolly annars? Vad gillar ni att göra tillsammans?

Dolly håller mig sällskap medan jag skriver. Om jag har tur ligger hon i en fåtölj bredvid mig, om jag har otur så vägrar hon sitta någon annanstans än i mitt knä, och då går det lite långsammare än vanligt. Dolly vill helst busa i flera timmar varje dag, och trots att hon har så många leksaker är tomma kartonger bland det roligaste hon vet.

detektivfralla

Vi brukar vara ute och gå i skogen, och på sommaren tycker Dolly om att bada, men hon vill inte gå så djupt, vatten till magen räcker. Men det bästa vi vet är att sitta framför tv:n under värmefilten, och smygsova till en film.

Kände du och illustratören Emmalill varandra sedan tidigare?

Vi kände inte varandra innan, men jag hade sett Emmalills illustrationer och tyckte om stilen. Jag frågade förlaget Beta Pedagog om jag fick föreslå en illustratör till Dolly-böckerna, och det fick jag. De gillade hennes stil lika mycket som jag, och ville gärna jobba med henne. Kolla gärna in Emmalills sajt här!

Här ser du exempel på klurerier som kan finnas i Dolly-böckerna!

Finn fem fel! Den här bilden har fem detaljer ...
... som den här bilden saknar. Alltså: Finn fel fel!

Och du … Du vet väl om att du kan vinna Dolly-böcker? Tävla här!