Djurägarnas viktigaste frågor – så tycker partierna
Foto: Getty Images.

Djurägarnas viktigaste frågor – så tycker partierna

Aldrig förr har så många skaffat en hund eller ett annat sällskapsdjur som sedan det förra riksdagsvalet. 2288 – Djurens Vårdguide har därför frågat riksdagspartierna om de mest angelägna valfrågorna för landets djurägare. Svaren från partierna och Djurens valkompass finns på 2288 – där du även kan se vad ditt djur skulle rösta i årets val.

Enligt Jordbruksverkets statistik har antalet registrerade hundar ökat med drygt tio procent årligen under pandemin. I dag finns det drygt 750 000 registrerade hundägare i landet. Även andra sällskapsdjur som inte registreras på samma sätt som hundar, till exempel katter, har troligen ökat rejält under samma period.

– Väldigt många väljare är djurägare och djurvänner. Vi bestämde oss för att hjälpa dem genom att fråga landets partier om de viktigaste frågorna som berör våra sällskapsdjur. Så nu vet vi bättre vilket parti ditt sällskapsdjur skulle rösta på om den själv fick välja. Djurens valkompass kan hjälpa djurägare att reda ut vilket parti som företräder dig som djurägare bäst efter nästa val, säger Max Adler, VD 2288 – Djurens Vårdguide.

Samtliga partier har bland annat svarat på frågor om hur de ser på den allt dyrare och svårtillgängligare veterinärvården och höga försäkringspremierna – samt statens ansvar gällande tillgång till veterinärvård i hela landet.

2288 har även frågat partiledarna om deras personliga relationer till djur – till exempel Jimmie Åkesson om katten Valle, Ebba Busch om hunden Bella och Nooshi Dadgostar om katten Ofelia.
Här hittar du Djurens valkompass

Källa: 2288 – Djurens Vårdguide.