Dirigering – ett tydligt sätt att visa vägen
Foto: Getty Images

Dirigering – ett tydligt sätt att visa vägen

Missförstånd är trista, därför är det bra att vara tydlig. Ditt sätt att guida valpen i livet bör vara rent, fritt från ord eller handling som stör hundens förståelse.

Dirigering är tydligt och gynnar en trevlig, rak kommunikation svår att misstolka. Lär därför valpen att dutta på din hand med nosen.

Så här gör du:

1

Börja med jycken nära i sidled mot dig. Sträck fram en öppen handflata ett par centimeter från valpens nos.

2.

När den lille nosar på handen klickar du eller säger ”bra”, samtidigt ersätter du handflatan med en godbit eller leksak överlämnad från din andra hand. Belöningshanden ska alltså ersätta handflatan valpen tryckt nosen mot. Repetera i olika miljöer.

3.


När ynglingen målmedvetet duttar nosen mot din hand är det läge att sätta signal på handlingen. Säg först ”Häråt” när valpen duttar på handen. Med tiden säger du ”Häråt” för att valpen ska trycka nosen mot handen.

4.

Du kan prova att sätta handflatan ett par decimeter från nosen och se om valpen förflyttar sig för att dutta, det tyder på en ökad förståelse för momentet.

5.

Testa att ha handen i rörelse så att valpen får jaga ikapp, trycka och få sin belöning. När du kommit så långt har du en schysst måltavla i näven.

6.

Nyttja den i lägen du vill flytta din valp, exempelvis om hen lagt sig i vägen eller om jycken steppar runt besöket och du vill backa valpen för att ge folk utrymme, på promenaden när en bil nalkas och du vill ha valpen vid sidan. Säg ”Häråt” och håll handen där du vill ha valpen.

7.

Fortsätt belöna beteendet så bibehålls viljan att vara lyhörd din guidning.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se