Den viktiga vilan – 3 sätt att ta det lugnt i vardagen
Foto: Malin Karlsson.

Den viktiga vilan - 3 sätt att ta det lugnt i vardagen

Vila innebär tid för återhämtning. Då bygger din hund nya muskelfibrer och fyller på med energi i hela kroppen. En god natts sömn är lika stärkande för hundar som för människor. Det är också viktigt med bra blodcirkulation för att skölja bort slaggprodukter och få fram syre och näring till hela kroppen. Massage stimulerar cirkulationen och gör kroppen mjuk och smidig. Bra rutiner där både roliga aktiviteter, skön vila och gärna regelbunden massage finns med hjälper din hund att leva ett hälsosamt liv.

 

Tre sätt att ta det lugnt i vardagen:

  1. Vila
    Det mest vilsamma en hund kan göra är att ligga i sin bädd och sova. Tugga tuggben eller gosa i soffan är vilsamt för kroppen när hunden är vaken. Ta vilan på lika stort allvar som de roliga aktiviteterna och ge gärna den mer aktiva hunden en ordentlig vilodag varje vecka.
  2. Massage
    Massage hjälper din hund att få mjukare muskler men hjälper även din hund att komma till ro. Det behöver inte vara så krångligt. Värm musklerna på hundens ben och över ryggen med din hand. Håll handen helt still och tryck mjukt ungefär 10 sekunder på de områden du väljer att massera. Trycket från din hand hjälper musklerna att mjukna.
  3. Hjärngympa
    Alla hundar mår bra av att använda sin hjärna. Det kan vara enkla trick eller en uppgift där den får använda sin nos. Så länge tricket inte involverar kroppen så mycket, som ska vila, är det ett bra alternativ för den hund som inte riktigt förstår finessen med en heldag i soffan.

 

Text: Annika Falkenberg. Foto: Malin Karlsson.