Del tre i Härliga Hunds Lilla Valpskola
Häng med i Härliga Hunds Lilla Valpskola. Tidigare avsnitt hittar du under "Valpskola" på sidan.

Del tre i Härliga Hunds Lilla Valpskola

NU BÖRJAR DET NYA LIVET PÅ ALLVAR

Det här är den tredje delen av Härliga Hunds Lilla Valpskola. Tidigare avsnitt hittar du på www.harligahund.se

Av Susann Gson Engqvist

Det blir onekligen en livsstilsförändring när man skaffat valp. Men ändra inte hela er livsstil för att det kommit hund i huset. Är ni en livlig familj, där barn springer in och ut, musik spelas och det är liv och rörelse, fortsätt med det. En hund som får många intryck första tiden i sitt liv blir i regel mer orädd och nyfiken än en hund som växer upp i en miljö fattig på intryck. Det sistnämnda kan istället leda till att den blir reserverad och osäker.

Men visst, de första dagarna är det schysst mot valpen att ta det lite lugnare än vanligt. Så den hinner acklimatisera sig och vänja sig vid de personer som nu ska bli viktigast i dess liv. Kompisar och andra nyfikna kan få längta en dag eller två, det klarar de!

Den viktiga socialiseringen och miljöträningen

Men efter den första tidens mjukstart och introduktion i den nya familjen är det viktigt att valpen socialiseras och får upptäcka världen. Låt den träffa och se många olika typer av människor, barn och vuxna, gamla, unga, skäggiga, med glasögon, i rullstol… Se till att den får goda erfarenheter, behandlar någon bekant din valp bryskt eller otrevligt – säg ifrån eller gå därifrån.

Det är din uppgift att se till att valpen är trygg. Den ska kunna lita på att du skyddar den. Låt valpen i lugn och ro få utforska nya saker, en tennisboll kan vara nog så läskig första gången valpen petar på den och den börjar rulla. Uppmuntra valpen med lugn och trygg röst, gör ingen stora affär av ofarliga saker som den är skeptisk till. Ibland kan det vara klokt att visa att du inte bryr dig om föremålet i fråga, det vill säga den är helt ointressant och därmed ofarlig, ibland kan du behöva visa valpen att det går fint att klappa och peta på den mystiska hinken i trädgården…

Lär sig hundspråk

Introducera valpen för cyklar, barnvagnar, bilar, kor och katter eller annat i er omgivning. Låt den åka buss, hiss och sitta i centrum och titta på folklivet. Att träffa andra hundar är viktigt för att lära sig hundspråk, men välj snälla, lugna hundar och undvik för säkerhets skull hundmöten med hundar ni inte känner tills valpen fått sin andra vaccination. Den brukar man ta när valpen är runt 12 veckor.

Viktigast är förstås att vänja den vid det som du vet att den kommer att komma i kontakt med i framtiden. Men att låta stadshunden sniffa in hästar och lantisen gå på restaurang är både spännande och utvecklande för valpen. Och vem vet, det kanske blir aktuellt att åka båt i framtiden, då kan det vara skönt att veta att 50-kiloshunden – och du själv! –  är bekväm med det…

http://www.harligahund.se/2017/10/21/29657/