Därför är hundens sömn så viktig
Men hur mycket sover hundar egentligen? Foto Getty Images

Därför är hundens sömn så viktig

Att hundar är riktiga sjusovare vet vi. De behöver mycket mer sömn än vi människor. Men hur mycket sover de egentligen? Och hur mycket bör de sova?

Det här varierar förstås mellan olika individer, stora hundar har till exempel större sömnbehov än små hundar.  Men man kan ju konstatera att hundar behöver mer sömn än vi människor.
En vuxen hund behöver normalt sova 12–18 timmar per dygn. En unghund på 6–9 månader behöver ofta sova någonstans mellan 16 och 20 timmar och en valp kan nästan sova hur mycket som helst.

Men precis som vi behöver de en god sömn för att må bra och hålla sig friska. Det sägs att en vanlig anledning till stress hos hundar är just brist på sömn.

Sömnbrist kan leda till:
1.
Immunförsvaret försämras
2. Blir känslig för beröring
3. Överreagerar på smärta
4. Blir extra känslig för ljud
5. Svårt att koncentrera
6. Lätt blir irriterad
7. Aggressiv

Därför är det så viktigt att hunden har sin egen vrå där den kan känna sig trygg och få vila och sova utan att bli störd. Något som inte alltid är så lätt att åstadkomma om man har oregelbundna arbetstider. Kanske jobbar ni skift eller om familjens små människor gärna vill gulla med sin kompis när den sover som sötast, eller det finns tonåringar i hushållet som dundrar hem mitt i natten eller har vänt på dygnet.