Därför är det så bra att växa upp med hund

Därför är det så bra att växa upp med hund

Om man har möjlighet ska man absolut ha hund när barnen växer upp, tycker terapeuten Meit Backman, det ger så mycket trygghet.

Det en hund ger ett barn går inte att ta på och heller inte att mäta, men är helt ­ovärderligt, säger terapeuten Meit Backman. Hon fick själv en tax när hon var i tioårsåldern, som blev en vän som kom att betyda ”allt” under uppväxten.

– Den villkorslösa kärleken man får av en hund betyder enormt mycket för ett barn, särskilt för de barn som växer upp i dagens stressade samhälle. I hunden finns den trogna vännen som alltid, alltid finns där och som inte kräver några ord eller förklaringar.

När barnet får ta del av den efterlängtade och villkorslösa kärleken hjälper det dessutom honom eller henne att utveckla sina empatiska och sociala sidor. 

– Det är mycket man får per automatik om man har kärleken från en hund när man är liten. När man själv känner sig villkorslöst älskad vill man ta hand om och göra sitt bästa också för hunden, och i förlängningen även för andra i ens närhet, säger Meit Backman.

Både barn och hundar har även det gemensamt att de är ”nuets mästare”, de kan konsten att leva för stunden och uppleva ögonblicken mycket starkare än stressade vuxna. 

– Eftersom tempot skruvats upp så mycket i vårt samhälle tror jag också att hunden kan hjälpa barnet att komma till ro och hitta en oas i tillvaron, säger Meit Backman.

Kanske vill du också se de här fiffiga hundmatskålarna?

matplats