Dags för välbehövlig vila för valpen
Foto: Getty Images

Dags för välbehövlig vila för valpen

Som liten valp, nyfiken på livet och med stor upptäckarlust kan det vara svårt att komma till ro när man behöver det. Här får du tips hur du kan träna in ”Gå och lägg dig” så att valpis får vila och tanka ny energi.

Gör så här:

 • Fyll näven med godbitar eller hundens mat, ställ dig intill hundens bädd med din yngling vid din sida. Börja gärna öva med en lagom trött hund som gärna vill gå och lägga sig.
  Kasta en godbit på bädden och låt hunden ta för sig. Repetera, pausa, repetera. Testa sedan att peka istället för att kasta en godbit. Om hunden rör sig emot bädden eller rent utav skuttar ner i sin korg, i förväntan på gott, berömmer du och belönar.
 • Avancera din träning; peka, valpen kliver ner i bädden och därefter belönar du genom att föra din hand ner mot underlaget som när ni övar Ligg.
  Din valp kommer att lägga sig (om förkunskapen finns) och du belönar då att hen ligger.
  När valpen har lagt sig till ro säger du ”Gå och lägg dig” för att associera din signal med beteendet. Klappa gärna valpen, långa lugna strykningar förstärker vila och ro.
 • Nu kommer vi till en avgörande aspekt. Ska du ha ett frikommando eller ej…?! Det beror nämligen på dig och din målbild. Om du önskar att din hund lägger sig och vilar med friheten att gå upp när hen själv behagar, så skippar du frikommandot.
  Är däremot din målbild att valpen lägger sig och ligger kvar tills du sagt att det är okej att lämna sängen, ja då är du noga med frikommando. Säg då ett tydligt ”Varsågod” innan du låter hunden kliva ur lakanen.
  Var noga med att belöna medan hunden ligger i korgen då det ska vara fördelaktigt att vara kvar på platsen. Om belöningen alltid kommer efter avslutat moment kommer jycken ligga i hög förväntan på att få kliva ur korgen, vilket blir kontraproduktivt målet att hen vill ligga kvar.
 • Att valpen lär sig ligga kvar tills du sagt ”Varsågod” kan vara klokt om ditt mål är att ha hunden i korgen medan familjen exempelvis äter middag.
  Om din valp går upp leder du lugnt och sansat tillbaka jycken till korgen.
  Och som alltid, öva med låga krav och lätta delsteg. Det är viktigt att din hund lyckas lätt och inte frustreras av din träning. I detta fall innebär det att du inte kräver att valpen ska kunna ligga kvar en hel middag till en början, en kort stund räcker bra. Tiden kan förlängas när jycken förstått det fördelaktiga med att ligga kvar.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se