Dag för dag fram till julafton
Foto Getty Images

Dag för dag fram till julafton

Här har vi satt ihop Hundens egen Adventskalender med tips på saker att göra för och med hunden alla dagar fram till jul. Vi hoppas du och vovven får 24 mysiga stunder tillsammans.

1 dec

Gör fredagskvällen till en riktig myskväll. Om du inte gett din hund massage någon gång så kan du prova lite försiktigt idag. Många hundar njuter av varsamma händer över muskelgrupperna.

2 dec

Låt dagens lördagspromenad gå bortom stigar och vägar. Trampa ut bland mossa, stenar och kullfallna träd. Låt hunden få lyfta på benen för att ta sig fram.

3 dec

Servera hundens middag på ett annorlunda sätt. Är det torrfoder som är kosten så sprid ut portionen över hela köksgolvet och låta vännen får nosa sig fram tugga för tugga.

4 dec

Utmana hunden på en rejäl dragkamp. Det är ett naturligt beteende för hunden att riva, slita och dra. Låt kampen få en varierad utgång. Ibland vinner du och ibland vinner vovven.

5 dec

Bjud in en hundkompis med tillhörande husse/matte att bli med er på en längre promenad idag. Ta med gofika till er alla.

6 dec

Bjud in din vän att för egen maskin gräva djupt i till exempel sanden på stranden eller jorden i skogen. Kanske kan du gömma något i sanden/jorden som vovven får gräva efter.

7 dec

Om din hund inte kan gå lös så kan du ändå ge den extra rörelsefrihet genom att ha den i en långlina. Testa idag.

8 dec

Gillar din hund att bli borstad så kan du ge den lite mer tid just idag. Ge vännen fullt fokus. Berätta hur mycket du tycker om din vän medan du borstar. Det känns fint att ge ord för det man känner för en kär vän.

9 dec

Idag är det den stora visitationsdagen. Gå igenom hela din hunds kropp. Öron, tänder och tandkött, ögon, tassar, juver, könsdelar, hud och päls, är allt i sin ordning? Kontakta en veterinär och be om råd om det är något som du undrar över.

Foto: Getty Images

10 dec

Fånga dagen. Efter att rastningen är gjord så kan ni väl bara sätta er ner och njuta en stund. Slå er ner på en bänk eller på en stubbe. ”Du och jag Alfred”-känslan, den är fin.

11 dec

Av tomma toarullar kan du göra roliga uppgifter åt hunden. Göm något gott i rullen. Vik in kanterna. Låt nu hunden lösa uppgiften att få ut det smaskiga.

12 dec

Kör en stunds dogparkour ute. Hoppa upp på, kryp under, balansera på. Alltid finns det något roligt att ta sig an. Huvudsaken är att du aldrig tvingar hunden att göra något. Det ska vara en skojig lek.

13 dec

Luciadagen. Bjud på blodpudding som ett extra gott godis. Skär blodpuddingen i bitar. Torka på ett bakplåtspapper på 175 grader till de är lagom torra. Det här är mums på riktigt.

14 dec

Överraska genom att ta med favoritleksaken på promenaden! Efter en stunds lek kanske du kan gömma grejen och låta hunden få koppla på detektivnosen för att hitta den.  

15 dec

Ta en tom PET-flaska och peta i lite hundgodis eller foderkulor. Skruva inte på korken. Ställ flaskan på golvet. Nu är det upp till hunden att klura ut hur den ska få ut godsakerna ur flaskan.

16 dec

Har vintern kommit? Is, snö och saltade vägar sliter på trampdynorna. Efter dagens sista kissrunda, smörj in trampdynorna med en fet men vattenfri salva som får verka under natten. Fortsätt att smörja mer ofta under den här årstiden.

17 dec

Låt hunden kämpa för maten. Ta en tom mjölkkartong och häll ner hundens matranson i den. Vik ihop kanterna och bjud sen hunden hela matpaketet. Blir det hetsigt riv och slit? Eller måste jycken fundera en stund på hur den ska få sin portion?

18 dec

Idag är tipset att leta upp backar att gå upp- och nedför under promenaden. En kort slänt kan bestigas och en sluttning kan man försiktigt ta sig ned för. Ni båda kommer få fin träning.

19 dec

Om du inte brukar borsta tänderna regelbundet på din hund så kan du börja idag. Att sköta hundens tandhälsa är bland den bästa hälsoinvesteringen du kan göra för din vovve – och din plånbok.

20 dec

Ta med mumsigt godis när ni går ut och överraska med en skattjakt. Pilla fast godis i barken på ett träd. Göm det goda under lite mossa eller vad som finns att lyfta på som du kan dölja smaskigheterna under.

21 dec

Dags att förbereda hundens julmat. Mixa köttfärs, ett ägg och lite mjöl. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda på 175 grader till dess att ovansidan är torr. Vänd på köttfärskakan och skär i lagom stora remsor/bitar. Fortsätt grädda till den tidigare undersidan blir torr. Klipp/bryt till lagom stora bitar. Kommer garanterat att uppskattas!

Dan före dan före dan

Låt din hund slippa julstressen och ge den ett gottigt ben att gnaga på i stället – ett som det tar en lång och god stund att jobba sig igenom. Det finns voffsingar som inte vill/kan äta ben, då kan en morot var väl så god att gnaga på.

Dan före dan

Ge hunden en skön spa-stund. Bad, borstning och allmänt trevlig omvårdnad är så skönt.

Julafton

Bjud hunden på en jultallrik idag. Det är roligt att se hur hunden tar sig an julmaten. Plockar den bit för bit eller åker allt in i gapet utan någon som helst urskiljning? På tallriken kan du lägga potatis, leverpastej och gurka. Knäckebröd och julskinka. Körsbärstomat, några halverade apelsinklyftor och lite banan. Mums!

Bild: Getty Images