Cox är Årets polishund 2014

Cox är Årets polishund 2014

Tioåriga schäferhanen Strömholms Cox är Årets polishund 2014 efter att vid flertalet tillfällen under året gjort ingripande som bidragit till att rädda liv. Tillsammans med sin förare polisinspektör Benny Andersson, 58, arbetar Cox vid Polisens hundenhet i Uppsala län.

Cox är frukten av ett projekt som hundenheten hos Uppsalapolisen drog igång för att få tag på bra tjänstehundar. Den här gången testade man att köpa valpar från Strömsholms kennel. Cox valdes ut av den fodervärd som polisen samarbetade med och flyttade hem till henne vid åtta veckors ålder. Under uppväxten tränades Cox av sin fodervärd för att utvecklas till en bra polishund och deltog i polisens träningar med jämna mellanrum. Vid 11 månaders ålder behövde fodervärden lämna bort Cox en vecka på grund av utlandsvistelse. En av hundförarna vid Uppsalapolisen hade möjlighet att inkvartera extra hundar och när fodervärden ringde för att fråga efter honom var det kollegan Benny Andersson som tog samtalet.

– Eftersom jag ville byta hund, min dåvarande var alltför snäll för att vara polishund, så föreslog jag att jag skulle ta Cox den där veckan för att se om det var något för mig, säger Benny Andersson.

– Det var kärlek vid första ögonkastet så när fodervärden ringde efter semestern och sa att hon kunde hämta honom så sa jag att det kan du glömma, säger Benny med ett skratt.

Vid 18 månaders ålder gick Cox igenom lämplighetstestet men då hade han redan en månad tidigare klarat den uppkörning som alla polishundar gör årligen.

Benny Andersson, som arbetat som hundförare sedan 1988, anser att Cox’s främsta egenskap är det stabila psyket.

– Han är sjukt balanserad och jag har aldrig sett någon hund sortera intryck så bra och analysera situationen som han gör, säger Benny.

– Han är också väldigt lättlärd och jag behöver bara visa honom en gång så förstår han vad han ska göra, fortsätter Benny.

Benny beskriver deras förhållande som helt konfliktfritt, något som inte är så vanligt när det gäller tjänstehundar som har mycket egen drivkraft.

– Jag har aldrig haft några problem med Cox och jag tror att man ska ha en jäkla tur för att få en hund som funkar så bra, menar Benny.

Beskedet att Cox blivit Årets polishund 2014 firades med champagne för de tvåbenta och ett kilo köttbullar till Cox.

Årets polishund utses av en jury bestående av representanter från Rikskriminalpolisen, Polisens Hundförarförbund och Svenska Kennelklubben.

Fotnot: 1993 blev Benny Anderssons dåvarande hund Devil Årets polishund.

Polishunden Cox och hans förare Benny Andersson kan ses på Stockholm Hundmässa den 13 december på Stockholmsmässan, Älvsjö. Priset är ett resestipendium på 20 000 kronor till Benny Andersson och ett smaskigt ben till Cox. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets narkotikasökhund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

Juryns motivering

Under nomineringsperioden 2013/2014 har Cox med sin förare Benny Andersson vid ett flertal tillfällen på ett avgörande sätt bidragit till att rädda liv. Därutöver har patrullen på ett påtagligt sätt bidragit till många lyckade ingripanden inom polisens satsning mot vardagsbrottslighet.

Juryn har särskilt beaktat patrullens stora bredd och idoghet i sin profession. Särskilt imponerande är det taktiska sätt på vilken föraren använt sin hund i skiftande tjänsteuppdrag. Juryn har även beaktat det stora engagemang som patrullen visat över tid.

Cox med sin förare har genom sitt arbete varit en utomordentlig ambassadör för polishundsverksamheten. En detalj som juryn uppmärksammat är att Benny fick utmärkelsen även 1993.

Juryn bestod av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Håkan Wall, Rikskriminalpolisen och Kenneth Eriksson, Polisens Hundförarförbund.