Collie – En glädjefull kamrat som hänger med!
Collie är klok och mild, och att den är en av de tystare raserna uppskattas av många. Bild Pixabay

Collie - En glädjefull kamrat som hänger med!

Collien var den första rasen som importerades till Sverige. Då fick den jobba inom det militära som sökhund. Idag är rasen en härlig allroundhund som klarar det mesta man ber den om.

Att hålla kontroll på stora hjordar av boskap var vad den här skotska rasen användes till under sin första tid i människans tjänst. När senare de kungliga på de brittiska öarna såg det sköna och vackra i rasen så fick den första individen år 1861 beträda utställningsringen.

Härlig sällskapshund

Vår collie idag är en härlig sällskapshund som om den får en uppgift tar sig an den med liv och lust. Den älskar att få jobba tillsammans med sin förare och gör fina resultat i såväl bruks som agility och även i andra discipliner.

Vänligt sinnelag

Hos Svenska Kennelklubben kan vi läsa att; Rasen skall vara vänlig till sinnelaget utan spår av nervositet. Den är en utmärkt sällskapshund, vänlig, glad och aktiv, som passar bra ihop med andra hundar och barn.

ÄR COLLIE RASEN FÖR DIG?

En collie vill gärna komma till ett hem där människorna gillar utomhusvistelse. Den hänger gladeligen med på de aktiviteter som bjuds, och får den utföra någon form av jobb så blir den nöjd både mentalt och fysiskt. Även om collien anses vara en tyst hund så kan den göra sin röst rejält hörd om något behöver uppmärksammas. Den är även känd för att ”småprata” lite, kanske är det när den tycker att du ska lägga märke till den och kanske ge lite kärlek. Mys och pys tätt intill sina favoritmänniskor är nämligen något som gör collien tillfreds med tillvaron.

Mer om collie hittar du på rasklubben Svenska Collieklubben.