Bra tips för hundar i stan!

Bra tips för hundar i stan!

Livet i stanLåt valpen få uppleva cyklar, bilar, tunnelbanor, bussar, grävmaskiner, gatuborrar och alla annat den vuxna hunden kommer att leva med. Den träningen är enkel. Du behöver bara promenera runt i stan utan att bry dig om vad ni hör. Om du visar att ”det där märkte jag inte ens” lär sig valpen av ditt lugn.

Det sociala hundlivet
Det finns många som har hund i stan. Ta kontakt när ni träffar andra hundar på promenaden. Det är också ett bra sätt att få ännu fler tips om allt möjligt du kan ha nytta av att veta.

Lämna utanför butik?
Kommer du att behöva lämna hunden bunden utanför affärer? Också detta måste ni träna på. I små steg vänjer du hunden vid att klara sig själv en stund utanför olika affärer med olika störningar. Men du lämnar aldrig hunden ensam länge på det viset av två skäl; den kan bli orolig och känna sig hotad. Och den kan bli stulen.

Hur ska man uppföra sig?
Gör en plan innan du hämtar valpen. Vad vill du att den absolut ska lära sig? Välj några få viktiga saker – som att inte skälla inomhus och att inte hälsa på alla.

Behåll god grannsämja
Kolla med alla grannar om någon är hundrädd, var det finns katter, andra hundar och småbarn. De närmaste grannarna blir säkert glada om du berättar att du ska skaffa hund innan du gör det.

Kiss & bajs
Lär hunden att inte kissa direkt utanför porten. Och plocka alltid, alltid, alltid upp bajset. Sköter du det minskar du risken att möta arga människor.

Lugn & nöjd
Aktivera hunden tillräckligt mycket. En mentalt och fysiskt tillfredsställd hund är lugn. Det minskar risken för onödigt skällande inomhus.

Tänk på andra
Visa hänsyn. Alla gillar inte hundar, så är det bara. Märker du det så styr du undan hunden för att visa att du bryr dig om hur andra känner.

Ditt ansvar
I praktiken är du ansvarig för allt din hund gör. Det gäller också det hunden gör när du inte är närvarande. Ta det ansvaret. Håll koll på hunden och respektera både regler och människor. Då blir livet med hund i stan både enklare och trevligare för alla, inte minst för hunden.