Bor ni nära branden? Håll koll på hunden.

Brandrök och varm luft, som till exempel förekommer nu i Västmanland, kan ställa till det för hundar. De kan få ordentliga andningsproblem och till och med skador i luftvägarna.

Det bästa är att hålla hundar (och katter) inomhus och bara motionera precis så mycket som är nödvändigt. Se till att djuren har halsband eller annan märkning med namn och telefonnummer till djurägaren ifall de skulle komma bort från sin ägare. Många djur kan bli stressade av bränder och rök och springa i väg. Då är det är viktigt att de kan identifieras och en djurägare kan kontaktas vid behov.

Om hunden andas snabbare än vanligt, har ett annorlunda andningsmönster, använder buken för att andas, om det kommer ett rosslande eller väsande ljud vid andning eller vid kraftig hosta är det viktigt att kontakta veterinär. De här symptomen kan komma några dagar efter att ditt djur utsatts för rök eller varm luft.

Gamla och unga hundar eller hundar med andra kroniska sjukdomar, framför allt till andningsvägarna, kan vara extra känsliga för brandrök och behöver hållas under extra uppsikt.

Läs mer hos Evidensia om hur även andra djur kan behöva hjälp.