Blandisar med egna namn
Milou är av blandrasen cockerpoo.

Blandisar med egna namn

Blandis, blandrashund, byracka – kärt barn har många namn. Här är några av våra populäraste blandisar som fått egna namn.

Av Elisabet Broomé Bild Getty Images

Etiketten blandras står vanligtvis för hundar som inte tillhör någon registrerad hundras eller vars ursprung är okänt. Med en byracka syftar man på en hund av fullständigt okänt ursprung. Många raser är från början blandningar, eller så har andra raser korsats in under avelsarbetets gång för att få särskilda önskvärda egenskaper eller utseenden.

Idag finns flera etablerade blandisar som många väljer att avla på. De har egna namn som till exempel ”labradoodle” och ” cockerpoo”.

Cavapoo

En cavapoo är en blandning mellan toy pudel eller dvärgpudel och en cavalier king charles spaniel. Den har också ärvt båda dessa rasers karaktäristiska drag. Den kan ha lite krulligare päls som en pudel eller blank och rak som en cavalier, färgerna varierar mellan svart, brun, ljus, gyllene, eller tvåfärgade med dessa inslag. De är tillgivna och sociala hundar, älskar ofta allt och alla. De flesta cavapoo fäller ingen päls utan man får trimma dem. Fungerar främst som sällskapshund men passar även utmärkt för agility då den är kvick och lätt.

Cockerpoo

Cockerpoo är en av de mest populära blandraserna. Precis som man hör på namnet, är encockerpoo(även kallad cockapooeller spoodle) en blandning man får genom att korsa en amerikansk eller engelsk Coker spaniel och pudel, oftast mellanpudel, dvärgpudel eller toypudel. Ibland finns även cavalier king charles spaniel i blandningen. Blandningen kallas ofta allergivänlig precis som de flesta korsningar där pudel är med i, men huruvida en allergiker tål en hund eller inte är helt individuellt från hund till hund, människa till människa.

Cockerpoon finns i många olika färger, pälskvaliteter och storlekar.

Det är lätt att låta sig förföras av de söta uttrycksfulla ögonen med den lurviga uppsynen, men cocker spaniel är en arbetande jakthund i grunden. Det gör att den kräver både ett aktivt liv och seriös uppfostran.Cockerpoon passar såväl på agility som rallylydnad och har en utmärkt nos för nosework eller viltspår, det är en allsidig, sportig hund. I Sverige finns en cockerpooförening: cockerpoosverige.se

Labradoodle

Labradoodle är också en labrador/pudelblandning som var tänkt som ledarhundar till synskadade. Den är flitigt använd runt om i världen som ledarhund, sällskapshund och terapihund.

Labradoodle, kallas ibland också för origin labradoodle. Vad som skiljer en origin labradoodle från en australiensisk labradoodle är att kroppen på en origin oftast är mer rektangulär, nosen längre än australiensk labradoodle, ögonen mandelformade och lite mer åt sidorna (som hos labrador och pudel) och att pälstyperna varierar mycket. En origin labradoodle har alltid enfärgad päls. Valparna i kullarna kan vara helt olika varandra. De kan ha helt rak päls, helt släthåriga, småkrullig päls, ullig päls, fällande päls eller päls som inte fäller alls. Origin labradoodle har inte lika lång tids avelsarbete bakom sig som australian labradoodle.Utseendet varierar och även temperamentet.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om labradoodle, pomchi, maltipoo eller cockerpoo? Då ska du läsa det senaste numret av Härliga Hund som finns ute i butik. Vill du prenumerera – det gör du här:

Jag vill veta mer om prenumeration