Bästa tipsen för säkra cykelturer med hunden
Foto: Thule

Bästa tipsen för säkra cykelturer med hunden

Under 2022 nära niodubblades försäljningen av husdjursrelaterad cykelutrustning och hittills i år har försäljningen redan tiodubblats, det visar en statistiksammanställning av Sportson. Men att cykla med hund medför även risker. AniCuras chefsveterinär ger tillsammans med Sportson sina bästa tips.

– En viktig sak är att inte ha ett vanligt halsband, utan skaffa en sele som passar hunden. Detta för att inte orsaka kraftiga ryck i hundens nacke om du cyklar omkull. Farten och kraften gör att ett sådant ryck kan skada hunden rejält om den har ett vanligt halsband. Hård asfalt kan slita ordentligt på trampdynorna, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura.

För den som precis börjat cykla med sin hund är det också bra att tänka på vad hunden faktiskt orkar och börja försiktigt.

– En hund behöver få vänja sig vid att motioneras vid cykel. Låt motionsdosen öka successivt och var observant på vad hunden verkar orka med. Hundar klarar ofta mer än vi tror, det gäller även mindre hundar. Särskilt om hunden är ovan vid att springa längre sträckor är det viktigt att ta det försiktigt i början. Hunden behöver känna att cykelturen är någonting roligt, säger Sandra Douglas.

CYKLA MED HUNDEN – Sportsons och veterinärens tips:

  • Om du vill ha hunden i vagn, skaffa en vagn eller lastcykel anpassad för hund – med rymligt sittutrymme, nät- och regnskydd och ett sätt att fästa hundens sele.
  • Om du vill ha hunden i cykelkorgen, skaffa en cykelkorg anpassad för hund så du kan spänna fast den. Gärna med galler eller skyddsnät så att hunden inte kan hoppa ut.
  • Använd en springer till cykeln om du cyklar med hunden i koppel. Den fästs i hundens sele och ger motstånd om den försöker stanna eller öka farten.
  • Skaffa en sele till hunden. Den fördelar kraften och minskar risken för skador.
  • Ta det lugnt de första gångerna du cyklar med hund i koppel och var observant på vad hunden orkar, särskilt en varm sommardag. Det ska vara en rolig upplevelse för er båda.
  • Rasta hunden innan cykelturen så att den har fått göra ifrån sig. Om hunden vill stanna under cykelpasset så låt den göra det.
  • Den främsta skaderisken är att hunden springer in framför/under cykeln, men även hård asfalt som kan skada trampdynorna vid en längre tur.
  • Se till att det finns vatten till hunden såväl under som efter cykelturen. Massage är också bra för trötta muskler.
  • Visa hänsyn till andra och håll avstånd. Det finns de som blir rädda om en hund närmar sig.

Källa: Sportson