Bältad i bilen stoppar flygande elefanter
Foto: Getty Images

Bältad i bilen stoppar flygande elefanter

En hund som får vara lös under bilfärden är ingen bra idé, den kan nämligen bli den flygande elefanten om olyckan är framme. Att ha hunden i knät är lika illa eftersom du förmodligen inte kommer orka hålla fast hunden vid en tvärnit. I kupén ska alla sitta säkert!

Du kör din bil i 90 km/h. Din lilla chihuahua ligger i baksätet och sover lugnt. Plötsligt står det en stillastående lastbil mitt i vägen, du kan inte göra något annat än att tvärbromsa för att få stopp på bilen så snabbt som möjligt.

Tanken är skrämmande och än mer skrämmande är det att krockvikten hos en sådan liten hund som en chihuahua blir 250 kilo i en krock med ett fast föremål. Tänkt dig då vad vikten på till exempel en labrador blir, eller en schäfer. Du vill inte ha vare sig 250 kilo chihuahua eller 1,2 ton schäfer i nacken.

Det är inte bara farligt, det är även otillåtet att ha sin hund lös i bilen under färd. Du begår ett brott om hunden inte sitter fast och böterna ligger på cirka 1500 kronor om polisen bötfäller dig. Men det finns ju så klart lösningar. Bäst är att ha hunden i en anpassad bur i bilens combiutrymme, men om du nu inte har en combi, eller kanske din hund inte fixar att åka i en bur, ja då kan en säkerhetssele som förankras i bilens säkerhetsbälte vara lösningen.

De säkerhetsselar som finns på marknaden passar ofta till de flesta bilmärkena så ska du ut och åka med någon annan eller kanske ta bussen så kan din hund ändå sitta säkert bältad under färden.

Det finns idag ett flertal bra säkerhetsselar till hundar. Se till att prova ut rätt storlek så att hunden både kan sitta och ligga ner. Helst ska hunden åka i baksätet. Om du måste ha hunden i passagerarsätet så bör du koppla ur krockkudden som annars kan bli en dödsfälla om den löser ut.