”Att Tyson kan följa med mig till jobbet är en ynnest”

”Att Tyson kan följa med mig till jobbet är en ynnest”

Härliga Hund har pratat med Tysons matte Monica om hur hon löst vardagen när hon själv är på jobbet, och om hon har några tips om hur man ska tänka kring vardagen innan man tar steget och tingar en valp.

Monica Engblom arbetar som verksamhetschef. Tyson har hon haft sedan han var valp.

– Han är fantastisk, lugn och snäll. Gudomlig med barnbarnen, ja det finns hur mycket bra i honom som helst, säger Monica. Halva arbetsdagen är Tyson med Monica på jobbet.

Eget arbetsrum

– Att Tyson kan följa mig till jobbet är en ynnest, möjlig tack var att jag har eget rum och vi inte har någon allergiker här. De har också skaffat sig rutiner som gör att det fungerar jättebra.

Vila och korgen

– Jag har egentligen bara 300 meter till jobbet, men vi tar alltid en rejäl promenad på morgonen innan vi går till kontoret, berättar Monica. Väl på jobbet vet Tyson att det är vila och korgen som gäller. Där ligger han totalt avslappnad även om Monica lämnar rummet en stund för ett möte eller annat.

Promenad istället för fika

– Vid 09:30 när arbetskamraterna fikar är det Tysons och min tid, då tar vi en promenad igen. Vid lunchrasten går vi ännu en sväng innan jag går hem för lunch, och sedan får han vara hemma själv resten av arbetsdagen.

Tre timmar ensam

– Det blir bara tre timmar ensamtid. Är vädret bra är han ute i hundgården, annars inomhus. Vissa dagar blir dock kontorstiden extra kort för Tyson. Monicas sambo jobbar som virkesköpare och inte sällan hämtar han Tyson som får hänga med till skogs.

Älskar skogen

– Skogen är Tysons absolut bästa forum och vi är där i princip varje dag. Han tar då alla chanser att bada och hoppar utan tvekan ner i närmsta myrhål. Efter skogsrundan blir det därför ofta en dusch, och det gör han lika gärna, vattenhund som han är. På frågan om vilka råd hon kan ge till den som funderar på att skaffa hund är det just vardagssituationen hon belyser.

365 dagar om året

– På helgerna är det ju oftast inga problem att ha hund, där kan man anpassa sig själv. Men vardagarna kräver det att man tänker till kring, exempel om man reser mycket i tjänsten. Hur ser familjesituationen ut? Är man ensam är en hund ett enormt sällskap, men hunden ska rastas 365 dagar om året – även om man är sjuk. Fundera också noga på vad du ska ha hunden till. Olika raser kräver olika saker och olika mycket. Se till att göra en rejäl research innan köpet, kanske prata med Kennelklubben.