Att bo på hotell med hund allt populärare
Foto: Getty Images.

Att bo på hotell med hund allt populärare

Nya siffror från hotellkedjan Scandic visar att incheckade djur har ökat med 15 procent under 2023, jämfört med samma period året innan – och Norrland toppar listan.

– Under hela 2022 checkade över 30 000 husdjur in på våra hotell och vi ser efter årets första månader redan en ökning med drygt 1 400 mot föregående år. Att så många gäster med husdjur fortsätter välja Scandic är ett fint kvitto på att våra hotell runt om landet levererar bra gästupplevelser både för människor och djur, säger Mikaela Björkander, Marknadschef på Scandic Hotels Sverige.

Strategiskt belägna hotell

I juni 2023 har antalet registrerade hundar i Sverige överstigit 1 100 000*. Det märks av på Scandics hotell där incheckade djur ökat med 15 procent under 2023 jämfört med samma period året innan. Störst ökning sett till antal djur märks i norra Sverige (+10%) och hittills i år har regionen tagit emot 27 procent av kedjans totalt incheckade djur, varav flest på Scandic Sundsvall Nord, Scandic Gävle Väst och Scandic Örnsköldsvik.

– Att våra gäster som reser med djur i störst utsträckning besöker Norrland är väldigt roligt. Vi vet att våra hotell i norr ligger strategiskt bra för genomresa, vilket blir än mer viktigt inför sommarens kommande semestrar där djuren följer med, säger Karin Lundman, distriktsdirektör för Scandic i norra Sverige.

Hundar vanligaste husdjuret

Av de djur som checkar in på Scandic står hundar för majoriteten men även katter, fåglar och andra husdjur förekommer.

– Sett till alla våra hotell är hundar är vanligast förekommande men de allra flesta husdjuren är välkomna. Vi har fått säga nej till att checka in en häst en gång, då det var svårt att hantera rent praktiskt. Alla hundar som checkar in på våra hotell får en fin ”doggy-bag” med lite godis, påsar, vattenskål och välkomstbrev. I våra receptioner tipsar vi gärna om hundvänliga promenader och vad man ska tänka på när man bor på hotell med djur. Vi hoppas på en sommar fylld av ännu fler fyrbenta vänner på hotellen, säger Mikaela Björkander.

Fem tips när du ska bo på hotell med hund

  • Se till att inte lämna hunden för länge på hotellrummet ensam.
  • Ta med favoritfilten eller leksaker så hunden känner sig trygg.
  • Kom ihåg att hänga upp ”dörrhängaren” som visar att det finns en hund på rummet.
  • Fyll på vattenskålen innan du lämnar hunden på hotellrummet.
  • Välj avskilda delar av hotellets restauranger eller speciellt avsedda platser för djur.

*Statistik från Jordbruksverket https://jordbruksverket.se/e-tjanster-databaser-och-appar/e-tjanster-och-databaser-djur/hundregistret/statistik-ur-hundregistret

Källa: Scandic Sverige