Årets narkotikasökhund 2014
Zak & Niklas.

Årets narkotikasökhund 2014

3-åriga springer spanielhanen Zak är Årets narkotikasökhund 2014. Tillsammans med sin förare Niklas Delin har de medverkat till 135 beslag av narkotika i Öresundsregionen, bland annat ett parti med 5 kg kokain som gömts i en gasoltub.

Zak, som ursprungligen kommer från England, har bara varit i tjänst i 2 år men har redan blivit en fullfjädrad narkotikasökhund. Zaks främsta egenskap som narkotikasökhund är, enligt hans förare Niklas Delin, den stora arbetslusten.
– Jag behöver aldrig säga till att han ska arbeta och det brukar vara jag som blir trött först, han är som en Duracell-kanin, säger Niklas.
– Han har också en förmåga att bara bli bättre och bättre med en utvecklingskurva som pekar rakt uppåt, menar Niklas.
När Zak testades efter att kommit till Sverige var det nära att han inte fick chansen att fortsätta då han var väldigt försiktig med människor.
– Numer är är det hans bästa gren att söka av stora folksamlingar, som på Öresundstågen som är en av Zaks arbetsplatser, fortsätter Niklas.
Juryn, som bestod av representanter från Tullverket, Svenska Inner Wheel och Svenska Kennelklubben, motiverade sitt val såhär:

”De resultat Zak visat i kampen att vilja bekämpa narkotika, har på ett övertygande sätt visat oss vilka som är rättmätiga vinnare till utmärkelsen årets narkotikasökhund. Här finns allt som kan önskas; energi, uthållighet och en otrolig förmåga att oavsett hur narkotikan är gömd kunna avslöja narkotikasmuggling. Beslagen av narkotika är många och tillsammans med sin förare Niklas Delin är de ett verkligt föredöme i att försöka göra vår tillvaro i samhället tryggare. Eftersom Zak endast är tre år kommer han tillsammans med sin hundförare att kunna bekämpa narkotikasmuggling och göra nytta i samhället många år framöver. Zak är dessutom vidareutbildad i att söka efter vapen.”

Niklas Delin är själv bara 28 år med 3 år i Tullverkets tjänst vilket är anmärkningsvärt för en hundförare vars hund blivit årets narkotikasökhund. Men han har också att brås på – hans pappa Lars Delin förde fram Årets narkotikasökhund Ibb 1997.
Zak och Niklas Delin kan ses på Stockholm Hundmässa 2014. Prisutdelning sker lördagen den 13 december i finalringen. Priset är ett resestipendium på 20 000 kronor till Niklas Delin och ett smaskigt ben till Zak.

Kanske vill du också läsa om Årets bragdhund Agda.