Årets hundstipendiater
Sara Knutar är en av de som får del av Svedeas Hundstipendium i år.

Årets hundstipendiater

För tredje året i rad delar Svedea ut stipendium för att stötta hundägare som vill utvecklas med sina hundar. Av närmare 550 ansökningar har nu juryn utsett tolv stipendiater, spridda från Boden i norr till Sölvesborg i söder, som får dela på 50 000 kronor.

Svedea inrättade hundstipendiet 2016 för att hjälpa hundägare att utveckla relationerna till sina fyrfota familjemedlemmar. Totalt delas 50 000 kronor ut och den enskilt högsta summan är 10 000 kronor. Bland årets stipendiater finns stor bredd i ansökningarna. Några vill träna sin hund i vardagslydnad, ett par vill träna upp sina hundar för jakt och en vill kunna använda sin hund som terapeutiskt stöd i undervisning.

Missing Peoplehundarna Vittra och Hilla

Sara Knutar i Stöde strax väster om Sundsvall har två golden retrievrar, Vittra 8 år och Hilla snart 1 år. Matte ingår i Missing Peoples hundgrupp i Västernorrland och tränar för att kunna hjälpa till i eftersök av försvunna personer. Hon har sökt stipendiet för hela gruppen för att de ska kunna utvecklas som team och arbeta i skarpt läge.

– Det gör mig både stolt och glad att tillsammans med mina hundar få göra en samhällsinsats som hundförare i Missing People. Tack vare hundstipendiet kan vi fortsätta utvecklas som hundekipage för att kunna bidra vid eftersök av försvunna personer, berättar Sara.

– Att få vara med och underlätta för hundägare som dagligen kämpar med sina utmaningar känns otroligt givande. När vi dessutom hjälper hundar och förare som bidrar med en väsentlig samhällsnytta sträcker vi lite extra på ryggarna, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Ansökningsperioden för Hundstipendiet 2019 kommer att öppna i samband med Stockholms hundmässa. Mer information finns på svedea.se/hundstipendiet.