Är taxen en ras för dig?

Är taxen en ras för dig?

Med en tax får du en stor hund i liten förpackning. Sin storlek till trots – eller kanske just därför, är den både modig, självsäker och en uthållig jakthund. Men de flesta taxar är framförallt trevliga familjemedlemmar!

1. Taxen är en jakthund

Det är viktigt att vara medveten om att taxen är en jakthund. Som drivande sådan är den skallbenägen – utan jaktutlopp omriktas skällandet lätt. De långhåriga varianterna och dvärg- och kanintaxar sägs ofta ha lite mindre utpräglade jaktegenskaper.

2. Glad men envis

Rasen är glad och har massor av kärlek att ge, men med sin viljestyrka ställer den krav på sin ägare att helt enkelt vara ännu envisare!

3. Energisk

Taxen är energisk och vill ha sysselsättning – den älskar att springa runt, utforska, jaga och gräva hål. Men har den fått tillräckligt både av mental stimulans och fysisk motion ligger den nöjt vid dina fötter eller i ditt knä på kvällen.

Fakta om taxen:

Storlek: Taxar förekommer i tre olika storlekar. Bröstomfånget avgör vilken variant den tillhör.

Kanintax: Hanar över 27 och upp till 32 cm. Tikar: över 25 och upp till 30 cm.

Dvärgtax: Hanar över 32 och upp till 37 cm. Tikar över 30 och upp till 35 cm.

Normaltax: Hanar över 37 och upp till 47 cm. Tikar över 35 cm och upp till 45 cm. Med ett markavstånd motsvarande en tredjedel av mankhöjden, skall det harmoniska förhållandet mellan mankhöjd och kroppslängd vara ungefär 1 : 1,7 – 1,8.

Skötsel: Pälsen på en korthårig tax ska vara kort, tät, glänsande och slätt åtliggande. Den kräver ingen särskild skötsel. På en långhårig tax ska pälsen borstas och kammas med jämna mellanrum så att det inte blir tovor där håret är extra långt. Den strävhåriga taxens päls behöver trimmas.

Hälsa: Taxen är en förhållandevis frisk ras, men tillhör en av de raser som oftare drabbas av diskbråck och liknande ryggproblem. PRA (ögonsjukdom) förekommer.

Egenskaper/mentalitet: En tax ska vara lugn och harmonisk med viss vaktinstinkt. Förhållandevis livlig för sin storlek. En tax ska alltid utstråla mod och självsäkerhet samt vara envis och energisk.

Foto: Getty Images

Foto: Getty images