Är papillon din ras?

Är papillon din ras?

1. För vilken typ av ägare passar en papillon?

Papillonen är en utmärkt hund för sällskap, det bör helst var en aktiv familj då den behöver en hel del motion. Det är en hund som generellt är positiv och gärna vill följa med husse och matte på det mesta, trivs i alla klimat. Papillonen har inga särskilt framavlade egenskaper som till exempel kamp, jakt- eller vaktinstinkt, även om den absolut kan göra sitt jobb som larmande vakthund. Den har en positiv grundsyn på livet och är mycket intelligent. Den har inget utpräglat stort flockbehov, utan går oftast att lämna ensam hemma utan problem om man vänjer den från början. Men ingen hund bör vara ensam mer än 4–5 timmar.

2. Vem ska inte skaffa en papillon?

Papillon är en populär ras inom hundsport, och ett bra alternativ för den som med åren kanske vill gå ned lite i storlek. Men det är viktigt att tänka på att papillon är en liten hund. Om man redan har en stor hund i familjen, med kamp-, jakt- eller vaktinstinkt rekommenderas inte att skaffa en papillon. Papillonen är för liten och har ingen möjlighet att försvara sig. Det kan sluta mycket illa för den lille. Man bör även tänka på detta när man möter personer som har en stor hund. Även om hunden är snäll kan den skada den lille oavsiktligt. Låt papillonen leka med hundar i samma storlek, det går bra.

3. Vad är lämpliga aktiviteter?

Allt där den får använda sin kvicka kropp och knopp. Hundsporter som agility och lydnad, men även freestyle eller annan trickträning brukar uppskattas. Man måste förstås inte hålla på med någon hundsport eller avancerad träning, men det är viktigt att den får mental stimulans för att den ska må bra.

4. Något särskilt jag bör tänka på om jag funderar på att skaffa en papillon?

Papillonen är en sund och frisk hund. Rasen har hälsoprogram hos Svenska kennelklubben mot PRA (ögonsjukdom) och numera DNA testas föräldradjuren så detta är inget större problem inom rasen. Det förekommer en del patella (lösa knäleder) som hos de flesta dvärghundar. Förvissa dig om att föräldrarna inte har problem innan du väljer din valp, det är också rasklubbens rekommendation innan parning.

5. Vad behöver den för pälsvård?

Rasen kräver inte särskilt mycket pälsvård. Papillonen har så kallad enkel päls, vilken är lätt att kamma ut. Tovor kan dock bildas vid öronen och på insidan av låren, så där bör man hålla efter regelbundet.

6.Vad är det bästa med rasen?

Den är ytterst lojal mot sin ägare och en vän för livet som ofta kan leva uppemot 15 år.