Är lhasa apso din ras?
Foto: Getty Images

Är lhasa apso din ras?

Lhasa apson sägs kunna spåras till tiderna kring 800 f.Kr i Tibet. Nu som då är den en högt älskad kamrat som ger så mycket kärlek tillbaka. Skulle ni kunna bli kompisar?

  • Med en lhasa apso under ditt tak så har du en kär vän i många år. Det är en frisk ras som kan bli mycket gammal, upp emot 16 år är inte ovanligt. Den är en kul sällskapshund som kan ha ett roligt valpigt beteende under de tre första åren. När den sent omsider mognar på sig så är den en lojal och trevlig sällskapshund, förvisso energisk och nyfiken men det är ju bara härligt. Den kräver inte många och långa motionspromenader, men måste hållas i trim om den ska må gott ända upp i aktningsvärda hundår.
  • Lhasa apson har god hörsel och den förvaltar sitt arv som alarmerande vakthund med ett skall som är genomträngande och bestämt. Skallet tar den till om det finns orsak att berätta att någon är på ingång till ”reviret”. De människor som hunden anser vara främlingar är den avvaktande till men det ligger i dess natur så det är inga konstigheter.
  • Lhasa apsons päls behöver kammas/borstas för att förhindra tovor i underullen. Täckhåret är tungt och strävt, ansiktet och ögonen skyddas av lugg och skägg, något som var nödvändigt för hundarna i det tibetanska klimatet. På våra breddgrader kan pälsen klippas ner två gånger per år och blir därmed mer lätthanterlig. Bad behövs vid behov.
  • Är det en liten men modig och bestämd hund du vill ha, som kommer att vara dig lojal och samtidigt ha ett vaktande öga på sin närhet? Vill du ha en hund som gillar att leka men inte kräver långa skogspromenader? Är pälsvård något som du kommer att lägga in som en daglig rutin – ja då kan det här vara en hund för dig.
  • Mer info om rasen finns att läsa hos rasklubben på www.lhasaapsoklubben.se