Är landseer en ras för dig?
Foto: Getty Images

Är landseer en ras för dig?

Visst kan en landseer ha ett egensinnigt beteende ibland, men det är inget negativt då det kan locka till skratt många gånger. Är du en person som kan ta till vara på hundens många skiftande egenskaper så kommer ni få en fin tid tillsammans.

  • Landseer är en stor och stadig hund och med dessa kroppsliga egenskaper så är det mer än bra att kunna konstatera att rasen är mycket trevlig och harmonisk. Det är en fin familjehund och barn, och även andra hundar och husdjur, är inte något som landseern skulle ogilla. Tvärtom så är den oftast tålmodig och kärleksfull.
  • En motionsform som den här temperamentsfulla och uthålliga rasen trivs gott med kan vara promenader i skog och mark. Och så simning då förstås. Den är med sin simhud mellan tårna snabb att ta sig fram i vatten och rasen har tidigare nyttjas som livräddningshund. Den rör sig lika smidigt i vatten som på land.
  • Om du vill ha aktiviteter där ni träffar andra hundar och hundägare så funkar till exempel rallylydnad, nose work och spår fint för en landseer. Rasen har haft fina placeringar i dessa sporter. Det finns även speciella tävlingar i vattenarbeten där hunden bland annat ska apportera och bogsera.
  • Landseer är en sällskapshund tillika en vakthund, men den är inte en ”skällig” väktare. Om det kommer objudna gäster så varnar den mer än larmar och varnar gör den oftast genom att morra. Som sällskapshund så vill den gärna vara vid sin ägares sida mest hela tiden och hålla både sällskap och koll.
  • Alla hundar har mer eller mindre jaktintresse och landseern tillhör den senare. Att jaga efter något vilt tillhör inte favoritsysselsättningen, vilket förmodligen ingen ägare sörjer.
  • När vi kommer till pälsvården så är den inte krångligare än genomborstningar varje vecka, men ju mer du borstar den här pälsen ju blankare och finare blir den. Vid fällning behöver borsten fram oftare och så klart tar det tid att gå igenom pälsen, det är ju en stor hund det här – stor och snäll.
  • Mer om rasen kan du läsa hos Svenska Landseerklubben, www.svlk.se
Foto: Getty Images