Är golden retreiver en ras för dig?

Är golden retreiver en ras för dig?

Golden retrievern ligger högt upp på listan över Sveriges mest älskade hundar. En go och glad kompis som gillar att vara ute i skogen och hänger med på det mesta.

Golden8

1. Har en bra på/av-knapp. En golden blir lätt alert och pigg utomhus, men är ofta lugn och sansad inomhus.

golden13

2. Älskar att ta sig ett dopp! Rasen har simhud mellan tårna och tycker mycket om vatten.

Golden7

3. Det finns två grenar av golden retriever. Den ”vanliga” golden och den så kallade jaktgolden. De återfinns under samma rasstandard, men hör efter med uppfödaren om vad just de föder upp för hundar om du vill köpa en valp.

Golden11

4. I Sverige introducerades rasen på 1950-talet. År 1974 grundades den svenska rasklubben – Golden retrieverklubben.

Golden3

5. En golden tycker väldigt mycket om att få bära saker. Den känner sig stolt och glad med något att visa upp i munnen.

Golden10

6. Rasen tycker mycket om att få vara med och har ett stort kontaktbehov.

Golden1

7. För att en golden ska må som allra bäst bör den få vara aktiv och tränas. Populära aktiviteter är bland annat lydnad, viltspår och agility.

Golden2

8. Golden retrieverns hemland är Storbritannien och de allra första golden-hundarna kom från gränslandet mellan England och Skottland. De avlades fram som en apporterande fågelhund.

Golden9

9. Golden retriever var relativt ovanlig i Sverige fram till andra världskriget, men ökade kraftigt i popularitet på 1960- och 1970-talet och marknadsfördes då framförallt som familjehund. Utöver jakten som den ursprungligen togs fram för är den vanlig som till exempel ledarhund, och sök- och spårhund.

Golden6

10. När en golden retriever blir äldre kan pälsen bli mörkare eller ljusare. Valpens päls är oftast mycket ljusare än den vuxna hundens. En valp med mörkare färgsättning på öronen kan få en mörk vuxenpäls. 

Kanske vill du också läsa om schäfer?

9 fakta om cavalier king charles spaniel