Är du senior och sugen på en hund – tänk på det här
Foto: Getty Images

Är du senior och sugen på en hund - tänk på det här

Hundar bjuder på härligt sällskap och de ser till att vi får den dagliga, nyttiga motionen. Med en hund ökar det allmänna välmående hos alla människor, och kanske extra mycket på ålderns höst. Nära en fjärdedel av Agrias kunder är över 65 år och njuter av en fyrfota vän vid sin sida. Här bjuder Agrias Patrik Olsson på tänkvärda råd inför hundköpet.

Forskning visar att hundar har en positiv effekt på människors hälsa. Känslan av en hunds villkorslösa kärlek ger en sund tillhörighet och gemenskap och en känsla av att känna sig behövd. Hunden kan dessutom bidra till en bättre fysisk hälsa eftersom den på ett naturligt sätt gör att ägaren kommer ut och rör på sig och träffar andra hundägare att småprata med. Men alla hundar passar inte alla människor.

Tänk efter före

– Tänk igenom vilken person och livssituation du är i, innan du börjar fundera på val av ras. Gillar du att vandra i skog och mark, eller mest är ute efter ett stillsamt sällskap? Gillar du att pyssla med en lång päls, eller föredrar du en hund som inte fäller alls? Då är det helt olika raser du ska titta efter, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Valp eller vuxen?

En liten valp kan vara underbar men krävande under sitt första levnadsår. Om just valpstadiet inte lockar, finns det andra möjligheter som att ta över en omplaceringshund eller adoptera en vuxen hund från Hundstallet. Ett annat alternativ är att bli fodervärd. Det är inte ovanligt att kennlar lämnar ut hundar till fodervärdar för att i framtiden kunna ta valpkullar efter hunden.

Har du tiden?

Fundera på hur mycket tid och pengar du är beredd att lägga löpande på din hund. Vissa raser har till exempel krävande pälsar som innebär avancerad pälsvård eller klippning, medan andra har mer lättskött päls som enkelt kan hållas fin på hemmaplan.

Hundvakt?

En gnagande tanke hos seniorer som går i hundköpartankar kan vara vad som händer med hunden om man själv inte kan ta hand om den under en längre eller kortare period.

– Prata gärna med anhöriga och vänner innan hundköpet. Ofta finns det flera som kan tänka sig att ta hand om hunden både tillfälligt och för längre perioder, säger Patrik Olsson.

Tänk på det här, om du som senior köper en hund:

 • Varför inte satsa på en vuxen hund? Leta då efter omplaceringshundar eller fodervärdshundar.
 • Gillar du pälsvård eller? Välj en hund med en päls som tilltalar dig
 • Läs på om rasens hälsa – är det en frisk ras eller dras den med rasspecifika sjukdomar?
 • Vem kan vara hundvakt om du skulle bli sjuk eller oförmögen att ta hand om din hund?
 • Gör en genomtänkt budget innan köpet för att slippa tråkiga överraskningar
 • Ge din hund en trygg försäkring. Även till synes enkla åkommor kan kosta stora summor om hunden behöver vård

Populära raser bland seniorer

De mest populära raserna bland seniorer är ungefär samma favoriter som hos alla hundägare men några raser som sticker ut och extra populära som jack russell terrier, bichon havanais, dansk-svensk gårdshund och cavalier king charles spaniel.

Källa: Agria

Favoriterna bland seniora djurägare i Agria:

 1. Blandras
 2. Labrador retriever
 3. Tax
 4. Golden retriever
 5. Jack russell terrier
 6. Schäfer
 7. Bichon havanais
 8. Jämthund
 9. Dansk-svensk gårdshund
 10. Cavalier King Charles Spaniel