Är du rädd att din hund ska bli ormbiten?
Härligt, härligt men farligt, farligt - om man är rädd för ormar.

Är du rädd att din hund ska bli ormbiten?

Nu är huggormarna på hugget

När vårsolen värmer är det inte bara människor och hundar som trivs, även huggormarna kryper ur sina bor. I helgen var det många hundar som blev ormbitna och det är lätt att få panik som hundägare. Vad gör man om olyckan är framme?

Härliga Hund reporter Anne Haavisto har talat med veterinär Jerker Khilström om hur man ska agera om ens hund blir ormbiten. Om du misstänker ormbett bör du åka till veterinären direkt.
–Men ta det lugnt. Stress och höjt blodtryck ökar bara giftspridningen i kroppen. Kan du bära din hund så gör det. Annars gå långsamt med kort koppel till närmaste transportmöjlighet. Förr i tiden gav man kortison, och det finns några få gånger när det är viktigt att göra det. men först efter att ha diskuterat saken med en veterinär. Kortisonet får hunden att må bättre, men ökar faktiskt giftspridningen. När en hund blir ombruten handlar det också om vilket avstånd man har till sin veterinär. Kan du komma till veterinär inom 5-6 timmar ska du inte ge någon behandling själv.

Vad tycker du? Är du rädd för att vara ute i skog och mark med hunden nu när huggormarna börjar krypa fram igen.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/sv_SE/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));