Aktivering som boostar självförtroendet

Aktivering som boostar självförtroendet

Valpar sprungna ur ett klokt avelsarbete, fostrade av en stabil tik och uppfödda i en sund miljö har en grundtrygghet. Men ibland upplever valpar sådant som skapat osäkerhet. När du aktiverar din valp kan du passa på att boosta självförtroendet. Här följer tre enkla tips.

1.

Lägg fram olika underlag; gummimatta, plywoodskiva, kompostgaller, ugnsplåt. Strö ut valpens favoritgodis och låt den lilla, utan press från dig, bekanta sig med underlaget motiverad av godiset. Den initiala osäkerheten vänds till mod om du upprepar övningen.

2.

Att sticka ner huvudet i något kan kännas läskigt. Ställ fram en pappåse eller en låda (börja med låg kant eller påsen på sidan så att valpen vågar). Lägg en leksak eller en godis i utkanten av påsen eller intill lådan och låt valpen ta för sig. Det ska vara lätt i början. Avancera, lägg belöningen i lådan eller en bit in i kassen. Slutligen lägger du det eftertraktade i påsen och låter valpen köra ner huvudet för att nå skatten. För att utveckla kan du fylla påsen/lådan med saker som försvårar uppgiften och skapar ljud.

3.

Välj en lagom höjd, stenblock eller stock. Guida upp valpen och belöna när hen hittar sin balans. Övningen handlar om en inre resa. Belöna när valpen finner sitt mod, när tassarna blir stadiga och blicken fokuserad. Utveckla, balansträna på smalare hinder eller rörligt underlag som ett par soffkuddar på hög. Ha valpen i sele och ge stöd vid behov.

Viktigt att tänka på:

Vid fem månaders ålder går valpar in i den andra rädsle-utvecklingsfasen, ”spökåldern”. Undvik miljöträning och nervkittlande aktivering under veckorna spökåldern varar, i denna fas har nämligen valpar extra lätt att befästa rädslor.

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images. Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör. www.carolinealupo.se