Åker DIN hund säkert i bilen?

Åker DIN hund säkert i bilen?

Hundägare känner bättre till de krav som gäller, medan närmare var tredje kattägare inte känner till att lagen kräver att katten ska sitta i bur eller sele under färd. Vid en krock kan fyrbenta familjemedlemmar bli stora elefanter i baksätet och då är det inte bara en fara för dem själva, utan för alla i bilen.

Enligt en undersökning som Agria har gjort visar det sig att okunskapen hos hund- och kattägare är stor när gäller vad lagen kräver för att transportera sina smådjur i bilen. Var tredje kattägare säger att de inte vet vilka lagkrav som ställs för att katten ska åka säkert i bilen. Motsvarande siffra hos hundägare är 9 procent.

– Naturligtvis finns lagen av ett skäl. Precis som alla människor i en bil ska ha bälte på sig så ska även hundar och katter färdas säkert. Det handlar lika mycket om djurens säkerhet som för övriga passagerare i bilen. Att kattägare har betydligt sämre kunskap om vad som krävs när katten färdas i bil är oroande och därför är det viktigt att öka kunskapen bland djurägare, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.

Agria frågade även hund- och kattägare om de verkligen följde lagen om att alltid ha sitt djur i bur eller fastspänt med godkänd sele under bilfärden. Här var siffrorna mer lika mellan hund- och kattägare, men hundägare är något sämre, 12 procent av hundägarna bryr sig inte om lagen. Motsvarande siffra hos kattägare är 9 procent.

– Det är livsfarligt att låta hundar och katter sitta osäkrade i bilen. En hund som väger 15 kilo, ”väger” närmare 2 000 kilo vid en krock i 90 km/h. Då utsätts inte bara hunden för stor fara utan alla passagerare i bilen. En katt på 5 kilo skulle vid en sammanstötning vid 50 km/h ”väga” närmare 250 kilo. Rädda liv, ditt och dina medpassagagerare såväl som ditt djurs – använd buren eller spänn fast ditt djur på bilresan, uppmanar Patrik Olsson.

Undersökningen där 800 hund- och kattägare medverkade gjordes av företaget Xtreme på uppdrag av Agria.

Källa: Agria