Ägarbytena ökar – medan nyregistreringarna minskar
Foto: Getty Images

Ägarbytena ökar – medan nyregistreringarna minskar

Efter pandemiårens rekordsiffror minskar nu antalet nyregistrerade hundar. Detta visar en sammanställning från försäkringsbolaget Dina Försäkringar, baserad på statistik från Jordbruksverket. Samtidigt ökar antalet anmälda ägarbyten.

Antalet nyregistrerade hundar ökade explosionsartat under pandemiåren för att sedan sakta minska under 2022. Dina Försäkringars sammanställning visar nu att den nedgången fortsätter. Under januari-oktober i år nyregistrerades 58 677 hundar, vilket motsvarar en minskning med 5,8 procent jämfört med samma period i fjol. Jämför man med rekordåret 2021 har antalet nyregistrerade hundar minskat med hela 12,3 procent.

– Under pandemin tillbringade vi mer tid hemma för att undvika smittspridning, vilket ledde till att många kände sig ensammare och därför valde att skaffa en hund som sällskap. Förra årets minskning i nyregistreringar var en förväntad reaktion på den tidigare ökningen. I år ser vi att trenden fortsätter och nyregistreringarna är på väg att återgå till sina normala nivåer, säger Anita Moliis Larsson, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Samtidigt som nyregistreringarna minskar har antalet rapporterade ägarbyten ökat markant. Hittills i år har Jordbruksverket fått in 16 326 anmälningar om ägarbyten, vilket är 488 fler än året innan (+3,1 %) och den högsta siffran på ett decennium. Jämfört med 2021, det mest intensiva pandemiåret, då ännu färre ägarbyten registrerades (15 104), är minskningen 8,1 procent.

– Att ha en hund innebär ett stort ansvar och kräver mycket tid, något som många hade under pandemiåren. Nu när läget har förändrats och många också har fått en sämre ekonomisk situation, är det allt fler som väljer att sälja eller ge bort sina hundar, säger Anita Moliis Larsson, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Dina Försäkringars checklista för dig som ska köpa hund:

Tid och engagemang

Den kanske viktigaste förutsättningen för att ha hund är att du har tid. Fråga dig själv: Var ser jag mig själv om tio år? Att skaffa en hund är ett åtagande som sträcker sig över många år.

Ekonomi

En hund kostar mycket pengar. Första året får man räkna med uppskattningsvis 25-30 000 kronor, därefter cirka 10-15 000 kronor per år. Här ingår sådant som mat, veterinärvård och försäkring.

Boende

Se till att ditt boende är hundvänligt och säkert. Du kan behöva göra anpassningar för att skapa en trygg miljö för din hund, till exempel att säkra trädgården.

Ta hem hunden när du har gott om tid

De första fyra månaderna är extra kritiska för att bygga en stark relation med din hund. Var beredd att spendera mycket tid tillsammans, och se till att din hund inte lämnas ensam i mer än fem timmar per dag. Det är därför många väljer att skaffa hund under sommaren när de har möjlighet att vara lediga.

Köp från uppfödare

Köp alltid hunden från en pålitlig uppfödare. En valp ska ha stamtavla, veterinärbesiktningsintyg och vara vaccinerad och avmaskad innan du köper den. Besök uppfödaren personligen och bygg en relation för framtida stöd. Använd avelsdata från Svenska kennelklubben för att om möjligt undvika ärftliga sjukdomar.

Välj en ras som passar dig

Även om alla hundar kräver mycket och har liknande behov så har varje ras har sin speciella mentalitet. Därför är det viktigt att läsa in sig på rasen för att vara säker på att den passar din livssituation och personlighet.


Källa: Dina Försäkringar