9 trädgårdsfaror att se upp med
Paddor och hundar passar inte ihop. Paddor producerar ett gift genom huden när de attackeras. Toxinerna kan få hunden att skumma i munnen och kräkas. Vanligen symtom inom en timme är hypersalivering och kräkning. Foto: Getty Images

9 trädgårdsfaror att se upp med

Ett tryggt staket håller hunden kvar inne på tomten, men farorna kan även lura runt huset. Håll ett extra öga på hunden – det finns flera vanliga trädgårdsmedel och växter med en potentiell risk för glupska hundar. Här bjuder Agria Djurförsäkring på tips för en hundsäker trädgård.

– Medan hundägare till valpar och glupska hundar njuter av trädgårdsarbetet kan det hända farliga saker bakom ryggen. I den sköna trädgården lurar faror att vara uppmärksam på, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

 

För ett tryggare hundliv bör trädgårdsfixaren med hund hålla ett extra öga på:

1. Komposten

Mums för hungriga hundar att leta matrester i komposten! Men aj, vad det kan gå fel. Förmultnad mat och trädgårdsavfall kan utveckla mykotoxin, eller mögelgifter i vardagligt tal. Mykotoxiner omfattar en rad med olika typer av mögelgifter som kan finnas i gamla livsmedel.

2. Ogräsmedel

Håll hunden borta från trädgården när du använder ogräsmedel, eller välj en mildare variant. En del medel innehållet glyfosat som kan vara farligt om hunden sväljer eller slickar i sig medlet. Hundar som konsumerar större mängder kan drabbas av symtom som njursvikt, skakningar och kramper.

3. Gödselmedel

De flesta typer av gödselmedel är inte farliga, men vissa sorter kan orsaka sjukdom och diarré om hunden råkar svälja eller få in medlet i huden. Produkter med tillsatser som exempelvis insektsmedel är ofta de farligaste. En bra början är att välja ett skonsamt medel som rekommenderas i butiken.

4. Ekollon och hästkastanjer

Se upp för ekollon och hästkastanjer! Ekollon är farliga eftersom de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och ge symtom som kräkningar och diarréer. Hästkastanjer brukar främst ge problem med kräkningar och diarré. Om en hund sväljer en hel kastanj så kan den fastna i tarmen och orsaka förstoppning.

5. Insektsmedel och bekämpningsmedel

Många insektsmedel och bekämpningsmedel innehåller farliga kemikalier som metaldehyd eller disulfoton, som båda är mycket giftiga för hundar. Läs instruktionerna noggrant och välj ett mildare medel om det finns en potentiell risk. Glöm inte att råttgift är en vanlig orsak till förgiftning.

6. Giftiga svampar

Svampar är objudna gäster i trädgården men det hindrar inte nyfikna hundar från att provsmaka. Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden riktigt sjuk. Slå i en svampbok om du misstänker att hunden ätit en giftsvamp. Kontakta veterinären omgående om du misstänker att hunden ätit giftig eller okänd svamp.

7. Plommon, körsbär och aprikoser

Kärnor, eller stenar, från plommon, körsbär, aprikoser och persikor innehåller cyanid. Cyaniden frigörs om de krossas eller går sönder när hunden tuggar på stenen. Även stammar och bladen hos dessa fruktträd kan vara giftiga i större mängder. Större stenar kan dessutom orsaka hinder i tarmen om de sväljs hela med en oönskad buköppning som resultat.

8. Paddor

Besök av paddor i trädgården kan upplevas som spännande och exotiskt, men lekglada hundar bör hållas på avstånd. Paddor producerar ett gift genom huden när de attackeras. Toxinerna kan få hunden att skumma i munnen, kräkas och visar tecken genom att ta med tassen i munnen och ögonen. Vanligen symtom inom en timme är hypersalivering och kräkning.

9. Se upp för drunkningsrisk

Håll ett extra öga på hunden när den befinner sig i närheten av swimmingpoolen och trädgårdsdammen. De flesta hundar är duktiga simmare tack vare sin medfödda simförmåga och klarar ett kort dopp alldeles utmärkt, men situationen blir snabbt kritisk ingen upptäcker hunden som förtvivlat försöker ta sig upp ur poolen.

 

Källa: Agria Djurförsäkring