8 snabba vardagsaktiviteter

8 snabba vardagsaktiviteter

Har du fått idétorka när det gäller att hitta på roliga och stimulerande vardagsaktiviteter för din hund? Här får du åtta snabba tips som inte kräver vare sig utrustning eller särskild miljö.

1. Kurragömma inne

Be hunden stanna kvar eller låt någon hålla den så den inte ser vart du tar vägen. Göm dig inom rimligt avstånd och kalla på hunden. Eftersom hunden söker främst med nos och hörsel kan du få dig ett gott skratt där du står stilla och håller andan bakom gardinen och hunden inte upptäcker dig förrän den känner doften.

2. Testa ordförståelse

De flesta kan sitt, ligg och kanske något mer kommando, men kan din hund det om du vänder ryggen till? Ofta gör vi omedvetet små tecken som hjälper till.

3. Nosework

Optimal vardagsaktivering! Det är inte svårt att lära hunden söka efter en doft, men klokt att lära in på rätt sätt, gå gärna en kurs. Att placera ut doft tar bara några minuter och inte lång tid för hunden att hitta heller, men att arbeta med nosen gör hunden trött och tillfreds.

4. Gör ett snabbspår

Knyt en korv, ett märgben eller något annat gott, väldoftande i ett snöre och dra längs marken cirka 30-50 meter. Ha helst vinden i ryggen. Lägg benet/korven vid spårslutet, ta ett stort kliv bort från området och gå en annan väg tillbaka. Visa hunden spårets början, troligen hittar den snabbt belöningen.

5. Göm något under en stor, platt handduk

Det är svårare än vi tror för hunden att komma åt det som ligger under. Använd en handduk du inte är rädd om.

6. Gör som jag/Do as I do

Låt hunden härma dina rörelser. Till exempel: Sätt dig på rumpan med händerna i backen som en hund. Sätt hunden framför, vänd mot dig. Prova att till exempel lyfta ena handen eller lägga dig ned och se om hunden gör efter. Var helt tyst. Vissa hundar fattar direkt, andra får myror i huvudet. Massor av beröm förstås om den gör efter.

7. Öppna paket

En tom mjölkkartong, en hopknycklad tidning eller liknande med godis gömt i att krafsa fram är kul och lite klurigt pyssel.

8. Hjälpredan

Gillar din hund att apportera? Lär den att plocka upp saker, hämta kopplet, posten… Istället för att du själv plockar upp skeden eller vanten du tappade (kanske med flit!) låt hunden göra det! Det tar lite längre tid, men ger hunden en betydelsefull uppgift.