6 myter om hundar
Hundar vet oftast om de har gjort något de inte får.

6 myter om hundar

Hundar kan inte få hål i tänderna och det går inte att lära gamla hundar att sitta … Vi påstår att det bara är myter. Vad tror du?

Man kan inte lära gamla hundar sitta.
Falskt! Vi människor lär oss nya saker hela livet. Hundar är inte annorlunda. Det handlar mer om motivation, om den äldre hunden har lust att förkovra sig. Även om det inte är lika lätt att lära en gammal hund nya saker så går det så länge man tar hänsyn till den åldrande individens förutsättningar.

Dragkamp gör ­hundar aggressiva.
Falskt! Sanningen är den motsatta. Många hundar älskar dragkamp, som i själva verket är ett samarbete – mellan två hundar eller dig och din hund – om ett simulerat byte. All lek är av godo om både hunden och människan har nöje av det.

Hunden dominerar dig om du låter den gå ut genom dörren först.
Falskt! Det finns inga som helst belägg för ett sådant påstående.

En hund känner skuld därför att den vet att den gjort något fel.
Falskt! Din hund kan inte känna skuld men förstår att du är arg eller upprörd och använder sitt kroppsspråk för att lugna dig och därmed undvika straff.

Hundar får inte hål i tänderna.
Falskt! Hundar kan precis som människor drabbas av karies, även om det är relativt ovanligt eftersom hunden har ett högt pH-värde i munhålan som ger ett visst skydd. Den främsta orsaken till att de får hål i tänderna är att de fått mellanmål och godsaker. Ofta upptäcks inte hålet förrän det är för sent och tanden måste dras ut.

Käkarna låser sig automatiskt på ”kamphundar”.
Falskt! En aggressiv hund kan visserligen ha en stark vilja att hålla fast, men det är fysiologiskt omöjligt för käkarna att låsa sig.

Känner du till några fler?