5 roliga lekar för dig och din hund
Passa på att leka när ni är ute på promenad.

5 roliga lekar för dig och din hund

Leka är bra – både för människa och hund. Här följer 5 roliga och inspirerande lekar som kommer roa både hund och matte/husse – eller rentav hela familjen!

1. Gömma leksaken

Lek en stund med hundens favoritleksak. Visa hunden att du har leksaken. Göm den sedan någonstans i rummet. Säg Leta och låt hunden nosa fram leksaken. Beröm och belöna genom att leka mer. I början kan du låta hunden se var du gömmer leksaken men ganska snart kan du låta hunden leta alldeles själv.

2. Gömma flera leksaker ute

Har du en trädgård är det en alldeles utmärkt lek att leka utomhus. Har du ingen trädgård kan ni bege er till en hage eller annat inhägnat område. Bind hunden så att den ser vad du gör. Visa att du har roliga leksaker med dig. Gå ut i trädgården, strosa runt kors och tvärs och göm en leksak här, en leksak där. Släpp sedan hunden, säg Leta och låt hunden leta rätt på sakerna. För varje hittad sak blir belöningen en stunds lek. Detta är en tävlingsgren för den som tävlar i bruks, men eftersom hundar brukar tycka att det är jättekul är det något du kan göra varje dag.

Poängen är att hunden ska leta rätt på leksaker med människovittring på och komma med dessa till dig.

De allra flesta hundar behöver ungefär ett par timmars promenad varje dag.

3. Balansera

En hund mår bra av att balansera. Träna den därför att balansera över stockar, hoppa upp på stenar eller gå över en planka som du lagt stadigt över två låga stenar. Den här leken kan ni utföra på alla möjliga platser: på parkbänkar, på sandlådor och andra lämpliga hinder.

I början kan hunden tycka att det är läskigt, därför behöver du vara med och uppmuntra och belöna. Snart kommer hunden att inse att det är spännande och att det väntar en belöning när den utfört sin uppgift.

4. Lek kurragömma

Sök är en bruksgren men något som alla hundar älskar. På människospråk kallas det helt enkelt för kurragömma, men när hunden letar använder den nosen i stället för synen.

Du sätter helt enkelt hunden på en stig (kan den kommandot Sitt, så använd det). Låt den se när en familjemedlem springer ut i skogen eller trädgården och gömmer sig. Säg Sök och låt hunden leta rätt på den som gömt sig. Så småningom kan ni ”valla av” området så att det blir svårare att följa spåren. Det gör ni genom att gå kors och tvärs i området där hunden ska söka. Ni kan också låta flera personer gömma sig. Varje gång hunden hittat någon, belöna genom att berömma och leka eller ge godis.

Vill du göra övningen ännu svårare kan du lära hunden att signalera att den hittat någon genom att skälla. (Se nedan.)

5. Lär hunden att skälla

Att lära en hund att skälla på kommando behöver inte vara särskilt svårt utan är i själva verket en övning som man retar fram. Ta hundens favoritleksak i handen. Visa hunden att du har den och ”retas” lite grann. Vänd gärna bort huvudet så att ni inte får ögonkontakt och säg Sssskall. Hunden kommer att göra allt för att komma åt sin leksak. Den kommer att krafsa på dig med tassen, den kommer att försöka hoppa upp och ta leksaken, men eftersom inget hjälper kommer den att bli frustrerad. Fortsätt att säga Ssskall. Till slut kommer hunden att skälla. Beröm och belöna genom att leka med leksaken. Om hunden inte är intresserad av föremål kan du i stället använda godis. Det här kan ta mer eller mindre lång tid att träna in, men så småningom kommer du att märka att hunden börjar skälla bara du säger Sss…

Självklart är det också viktigt att lära hunden vad Tyst betyder. När du tycker att hunden har skällt färdigt, då kan du säga Tyst och belöna genom att ge leksaken.