344 000 vovvar på resande fot

image003.jpg

Nästan hälften av Sveriges hundägare planerar att ta med sin hund på semestern i sommar. 43 procent tänker ta med hunden på Sverigesemestern och fyra procent tänker ta med hunden på utlandssemestern. Bara tre procent stannar hemma på grund av hunden. Det visar en undersökning som VetZoo har gjort bland över 2000 svenska hundägare.

Sverige är fantastiskt på sommaren och många väljer att tillbringa sin lediga tid på hemmaplan. Så många som 43 procent av de tillfrågade i VetZoo:s stora undersökning säger att de kommer att ta med sin hund på Sverigesemester i år. Med tanke på att det finns närmare 800 000 hundar i Sverige så innebär det cirka 344 000 vovvar på resande fot i vårt avlånga land i år. Fyra procent skaffar pass till hunden och drar på utlandsresa.
– Otroligt roligt att många väljer att semestra med hela familjen. Sverige är ju ett fantastiskt land, också på det sättet. Det finns många vandrarhem och hotell där man får ha hund och det finns badplatser runtom i hela landet där även hundar är välkomna, säger VetZoo:s marknadschef Carl Dohrmann som själv tänker semestra med sin bulldogsfröken Humlan (bilden ovan).
Bara tre procent svarar att de inte kan åka på semester på grund av sin hund. Om man kan tänka sig att vara borta från sin fyrbente vän under semestern så lämnar 23 procent av de tillfrågade vovven hos släkt eller vänner. Bara fyra procent ser hundpensionat som ett alternativ.

 

Vad gör du med din hund på årets sommarsemester?

Jag tar med min hund på Sverigesemester. 43 %
Min hund är hos vänner eller släkt. 23 %
Jag åker inte på semester. 18 %
Övriga. 6 %
Jag tar med min hund på utlandsresan. 4 %
Hundpensionat. 4 %
Jag kan inte åka på semester på grund av hunden. 3 %

 

Tips för en lyckad semester med hunden:

1. Lämna aldrig, aldrig hunden ensam i en stängd bil. Det räcker inte att ha fönstret öppet. Det finns bur/låsanordningar om man vill lämna hunden i bilen med bakluckan helt öppen i skuggan.
2. Var ute i tid och boka de rum och stugor där hundar är välkomna
3. Planera aktiviteter utifrån att hunden skall kunna vara med. Annars känner ni er bara bundna och blir besvikna.
4. Tänk på att alltid ha en skål och en vattenflaska med till hunden!
5. Ta med en fästingborttagare. Den kan komma väl till pass.
6. Bada bara på badplatser där det står att hundar är välkomna.
7. Det finns speciella kaféer där hundar är välkomna att vara med.
8. Om ni skall resa utomlands med hunden, var ute i god tid och kolla vilka vaccinationer som krävs och vilka övriga papper som behövs för in- och utresa i olika länder. Detta kan du läsa mer om på jordbruksverket.se.