13 symtom – så vet du om din hund är stressad

13 symtom - så vet du om din hund är stressad

För mycket träning och aktivering eller alldeles för trist hemma. Båda varianterna kan göra din hund stressad och utbränd. Här är 13 symtom – och tips på vad du kan göra.

Hur har din hund det egentligen? Då och då är det bra att faktiskt ta sig en riktig funderare. Får min hund vad den behöver – av både aktivering och lugn och ro? Och har jag anpassat mitt hundliv efter den hundras jag har?

UNDERSTIMULERAD

En hund som inte får jobba med hjärnan eller som inte får den dagliga motion som den behöver kan bli lite stirrig och ofokuserad hemma.

Tips!
Se till att komma ut på rejäla promenader, förstås. Men prova också att låta hunden spåra så att hunden får jobba med nosen. Du kan binda fast en korv i en snörbit och dra genom gräset och gömma korven bakom ett träd till exempel. Eller så kan du skaffa en av alla ”matleksaker” som gör att hunden måste klura innan den får fatt i godiset.

ÖVERSTIMULERAD

Många hundar älskar allt vad agility och rallylydnad heter. Men det kan bli för mycket av det goda, vilket gör att hunden får svårt att koppla av när det inte är aktiviteter på gång.

Tips!
Träna passivitet. Sätt er till exempel på en bergknalle ute i naturen och bara sitt där tillsammans. Klappa hunden långsamt och låt tiden gå utan att prata så mycket. Ha lite tålamod om hunden blir otålig. Träna i olika situationer och ofta.

FELSTIMULERAD

Har du en hund som prompt vill ha dragkamp? Heeela tiden? Och som blir lite stressad om du inte hakar på?

Tips!
Träna nedvarvning genom exempelvis massage. (Se länken nedan.)

13 symtom på stress

 1. Frenetiskt slickande eller bitande på tassarna.
 2. Svårt att lära sig nya saker.
 3. Dålig koncentration
 4. Diarré.
 5. Aggressivitet/utfall.
 6. Stirrighet.
 7. Gnällig och pipig.
 8. Dricker/äter överdrivet mycket – eller har ingen aptit alls.
 9. Skakig.
 10. Tappar i vikt.
 11. Påverkan på pälsen.
 12. Tillbakadragen och lite apatisk.
 13. Överdriven rädsla.

LÄS OCKSÅ:

4 sätt att minska stressen

Skäm bort din hund med massage