12 tips på aktiviteter inomhus

12 tips på aktiviteter inomhus

Vad gör man när orken inte finns, förkylningen är på gång och vädret är uruselt? Här får du 12 tips på hur en inomhusdag kan se ut för dig och din fyrfota vän.

1. Korta rundan

Även om vädret är det grinigaste och du själv står med rinnande näsa så behöver hunden naturligtvis rastas. Ta en kortare runda den här dagen och låt hunden sen få sin nos-dos inomhus i stället. Att låta hunden leta sin frukost som är gömd eller utspridd i vardagsrummet är ett sätt att låta den använda nosen på.

2. Pälsvård

En innedag kan bli en dag med extra skönhetsvård för hunden. Om det är länge sedan jycken fick en schamponering så kan det vara läge nu. Ställ i ordning badrummet för en lite lyxigare spa-stund för hunden. Kanske inte jycken bryr sig om dämpad belysning med värmeljus men det kan bli lite mysigare för dig.

3. Torka torrt

Ta tid att torka pälsen torr så kanske du slipper att alla mattor i bostaden blir till skrubbvänliga handdukar, som sen ligger i ett hörn när jycken är klar med sin egen torkning. En försiktig och värmande torkning med en hårfön kan uppskattas.

4. Godissök

En kopp värmande te för dig och lite gott godis till hunden kan sitta fint. Ge hunden mera sökjobb genom att lägga det smarriga i en tom toarulle och vik in kanterna så att godiset ligger svåråtkomligt i rullen. Låt hunden riva och slita för att få fram det goda, det är ett naturligt beteende för hunden att jobba för det ätbara.

5. Tandvård

När borstade du tänderna på hunden senast? Kanske gör du det varje dag, men om inte så kan dagen idag vara starten till en bättre munhälsa. Börja försiktigt med att hunden får nosa på borsten och kanske slicka av något gott som du har preparerat borsten med. Gå varsamt fram. Ett tips är att köpa hundtandkräm, den smakar gott för hunden och gör borstningen mer tilltalande.

6. Känn igenom

Under en mysstund i soffan tillsammans så kan du passa på att känna igenom hundens kropp. Finns där några sår eller knölar som du inte uppmärksammat tidigare? Kika på tassar och klor. Smörj in trampdynorna med en fet men vattenfri salva. Är det dags att klippa klorna i samma veva?

7. Godis är gott

En lagom aktivitet en innedag, och en uppskattad sådan av hunden, är att göra något enkelt hundgodis. Att bara torka skivor av blodpudding eller av kött är nog det lättsammaste. Har du köttfärs så mixa den med ägg och lite mjöl. Bred ut på bakplåtspapper och grädda i 175 grader. Ta ut plåten när ovansidan är torr. Vänd på köttfärskakan och skär i avlånga remsor. Grädda igen tills den tidigare undersidan blir torr. Klipp i lagom stora bitar. Mums!

8. Hjärngympa

Några nybakta godisbitar kan du lägga under en gammal handduk och låta hunden nosa, buffa och leta sig till dem. Om uppgiften är alldeles för enkel för din jycke så linda in godiset i handduken så kanske det blir lite svårare. Låt hunden få hålla på ett tag, det är som sagt naturligt för hundar att jobba för födan så ge inte en hjälpande hand för snabbt.

9. Dragkamp

Något många hundar gillar och som ingår i deras naturliga beteende är att riva, slita och dra. Bjud upp jycken på en dragkamp. Låt kampen ha en varierad utgång. Ibland vinner du och ibland låter du hunden stå som segrare av den eftertraktade kampleksaken. Kampen kan du kanske utföra liggandes i soffan…

10. Massera mera

Massage är skönt och nyttigt även för hundar. Hur du går tillväga när du masserar hunden hittar du här

11. Inget hinder

Stel och frusen? För din del kan några yogaövningar vara skönt och för att jycken ska få röra på sig så kan du bygga en hinderbana. Lägg en rad med kuddar att balansera på, ta dammsugarröret och gör ett hinder att hoppa över, ett badlakan hängt över en stol eller bord att passera igenom och så vidare. Det finns mycket inomhus som kan bli en utmaning för hunden att klara.

12. Glöm inte vilan!

Det är inte meningen att alla tipsen här ska hinnas med på en dag, så kura ihop dig med hunden i sängen och bara mys också. Din vän kommer säkert att uppskatta en lugn sovstund med dig.