11 snabba fakta om russkiy toy
Russkiy toy betyder rysk leksak. Men de här sötnosarna är inget att leka med, de är smarta brukshundar i miniformat.

11 snabba fakta om russkiy toy

Vill du bli kär? Ta en titt på det lilla kraftpaketet russkiy toy. Rasen är oemotståndligt charmig och har mer att ge än vad man kan tro. Den blir snabbt din trogna vän och trivs så länge den får vara nära sin flock.

1. Russkiy toy kommer från Ryssland, men ingen vet exakt hur den historien började. Informationen är knapp och den som finns är motsägelsefull. Man tror att små hundar av den här typen användes som sällskapshundar i Ryssland före revolutionen i början av 1900-talet. De var adelns sällskap och underhållning, men också varningsklockor på stora gods. De larmade när främlingar närmade sig. Under revolutionen dödades många adelsmän och, hur konstigt det än låter, deras hundar.

Folket var fattigt och upprördes över orättvisan att vissa kunde unna sig lyxen att hå.lla sig med husdjur. Folket ansåg att många dog av svält samtidigt som de rika gav fin mat till sina sällskapshundar. De enstaka hundar som klarade sig med livet genom revolutionen blev, med hjälp av andra raser, grunden för den ras vi har i dag. 1958 föddes den första russkiyn med lång päls. Den långhåriga och den korthåriga varianten har sedan 1966 samma rasstandard.

Russkiy toy godkänd i Sverige

2. Rasen blev godkänd i Sverige 2006.

3. Har haft många namn. I Ryssland, under rasens tidiga historia, kallade man rasen för både toy terrier och black & tan-terrier. De första hundar som kom till Sverige var till stor del resultatet av avelsarbetet i och runt Moskva. Därför fick den namnet moskvadvärgterrier. Men sedan ett par år tillbaka har man övergått till rasens internationella namn, russkiy toy. Den kallas också för russian toy terrier.

4. Russkiy toy finns som både lång- och korthårig. Den ursprungliga är den korthåriga, som oftast kallas släthårig, och den första långhåriga föddes 1958.

russkiytoy2

5. En av de minsta hundarna med sina 20–28 centimeter.

6. En liten men modig ras. kan följa med på vandring, träna agility och rallylydnad men gilla också utställning.

Dvärghundsras

7. Den minst kända av dvärghundsraserna.

8. Den långhåriga varianten kan behöva borstas med en mjuk borste varje dag. Den korthåriga hunden torkas av med en fuktig trasa. Alla hundar är som bekant olika och inte alla behöver samma pälsbehandling.

9. Kan bli 15 år gammal.

10. Är vuxen när den är ungefär 2 år.

11. De följer gärna med på upptåg och är väldigt sociala och fullkomligt älskar uppmärksamhet.

Vill du läsa mer, och hitta uppfödare? Besök Svenska russkiy toy klubbens webbplats srtk.se.

Läs också: 10 snabba fakta om yorkshireterrier

Kanske vill du också läsa om welsh corgi pembroke?