10 underbara raser man lätt förälskar sig i
Foto Getty Images

10 underbara raser man lätt förälskar sig i

– men där det är klokt att tänka efter både en, två och kanske tio gånger innan man väljer.

Det finns hundratals olika hundraser, alla med sin alldeles egna charm, särskilda egenskaper  och kanske ett speciellt utseende det är lätt att falla för.  Visserligen är all hundar individer, med sin egen personlighet, men det finns ändå vissa egenskaper och karaktärsdrag som är vanligare hos vissa raser. De har ju alla avlats för ett speciellt syfte från början. Så även om det finns en speciell drömras i ditt hjärta, är det kanske inte säkert att den egentligen passar dig. I alla fall inte just nu. 

border

1. Border collie
En ofta fantastiskt intelligent och lättlärd hund som det är lätt att imponeras av både som vallhund, i freestyleringen och på lydnadstävlingar. Och det är just det som är kruxet; en border collie måste få arbeta – mycket – för att må bra. Det är ingen stor hund men kräver ändå mycket motion och framför allt hjärnaktivering, samt ett jobb att göra. Vallinstinkten är stor, ägaren måste ligga steget före för att undvika olater som till exempel vallning av bilar, barn och liknande.

 

malinois

2. Belgisk vallhund, malinois
Rasen är i dag mycket flitigt använd som polis- och skyddshund, i grunden är den en vall- och vakthund som knappast tvekar att försvara sin ägare. Den är intensiv, vaksam och aktiv. Alltid redo till handling. Kurser och aktivering är ett måste för att få ett bra samarbete.

 

Siberien husky

3. Siberian husky
Nästan som en varg – vacker och ofta med intensivt isblå ögon. Men det här är hundar som är framavlade för att dra och springa mil efter mil. Dessutom är de mycket självständiga, och faktiskt är de närmare släkt med vargen än de flesta andra raser, vilket gör att de helst vill leva i flock, och också kan ha svårt att bli lämnad ensam. Den här hunden behöver mycket motion och en ägare som kan det här med hund. Som av en händelse har vi en film med en söt huskyvalp här.

 

cattle

4. Australian cattle dog
Lagom stor, tycker många. Med sin dingolika look, ofta med tuff teckning, är det lätt att falla för utseendet på en cattle dog. Men, som namnet säger, är det här en ras som avlats för att hålla boskap under kontroll, och då måste man vara tuff, självständig och kunna ta egna beslut. En hund med så pass mycket egen vilja och självständighet kräver en säker ledare.

 

Dalmatian dog portrait

5. Dalmatiner
Onekligen väcker den uppmärksamhet, denna vackert prickiga hund och har man sett filmen om de 101 dalmatinerna är det lätt att bli förälskad. Det här är en ras som från början är avsedd för att vakta och skydda och fortfarande tar sitt vaktansvar på stort allvar. De är också mycket bra hästhundar och har traditionellt ofta använts som hästekipage-hund. Den säger ofta till rejält om någon obekant närmar sig och är ofta mycket modig om en familjemedlem skulle hotas. Om du hyser en längtan efter prickiga valpar in action, så kan du se några här.

 

Akita Inu, 4 years old, sitting in front of white background

6. Akita
Det här  är en hund som står nära urhunden, med utpräglade ledaregenskaper, en stor portion vaktinstinkt och stark integritet. Den är ofta dominant mot andra hundar och tycker sällan om att bli lämnad ensam utan följer gärna sin ägare från rum till rum.  Kan upplevas som hård, ägaren bör vara utrustad med en stor portion tålamod, men tuffa tag i uppfostran är inget som fungerar på en Akita.

 

Australian Shepherd (5 1/2 months old), Golden Retriever (5 year

7. Australian shepherd
Australian shepherd finns i många olika färger och har ofta iögonfallande teckningar. Liksom till exempel border collien är det en ras som utvecklats för arbete, och deras intelligens och arbetslust behöver användas till något konstruktivt, annars hittar den gärna på egna, kanske mindre lämpliga aktiviteter. Innan du väljer en Australian shepherd bör du noga tänka igenom den mängd aktivitet, uppfostran och arbete du är beredd att ge din hund – kontinuerligt. Bakgrunden som vall- och vakthund kan ge dig en annan typ av hund än vad du kanske egentligen är ute efter, om en sällskaps- och familjehund är vad du söker. De finns de som tycker att den här rasen är en av de tio smartaste som finns.

 

ridgeback

8. Rhodesian ridgeback
En ståtlig hund som från början är framtagen för att jaga lejon och vakta. Den som funderar på att skaffa sig en rhodesian ridgeback bör tycka om att vara ute och röra på sig, hunden vill ha mycket motion. Det är en relativt självständig ras, ointresserad av andra än familjen, och allmänt något vek. Olika typer av rädslor är inte helt ovanligt i rasen. Denna mix av mentala egenskaper gör att ridgebacken kan vara en krävande ras att hantera om man inte är hundvan.

 

young rottweiler

9. Rottweiler
Rottweilern är till sin natur vänlig och godmodig, men det är en kraftfull brukshund som kräver mental stimulans, mycket motion, flera timmar dagligen – och att man verkligen tar sitt ansvar som ägare. Hantering är A och O med en rottweiler, bra grundlydnad ett måste. Börja träningen redan vid 8 veckors ålder och sluta aldrig.

 

jrt

10. Jack russell terrier
Det här är ett riktigt litet charmtroll, och det är lätt att göra tankevurpan att en liten hund automatiskt är mindre krävande än en stor. Så är det nämligen inte. En Jack russel kan mycket väl bli en bra sällskapshund i ett aktivt hem, men man ska vara medveten om att den från början är avsedd för grytjakt, vilket innebär stort mod, gott självförtroende och ofta rejält med jaktinstinkt.

Besök gärna de olika rasklubbarna på nätet eller gå in på SKKs Hundraslista om du vill veta mer.