10 tecken – så ser du att hunden är lycklig
Foto: Getty Images

10 tecken – så ser du att hunden är lycklig

Det finns olika sätt som vi kan se på hunden att den lever gott tillsammans med oss. Genom vovvens kroppsspråk och olika beteenden kan den visa oss att den är tillfreds med livet.

1. Glad när du kommer hem

Blir du välkomnad av din hund redan i hallen när du kliver över tröskeln så är du väntad av en god vän. Skilj dock på lättnad över att du är åter (jobbigt att vara ensam) och glädje.

2. Svajande svans

En glad svans som pendlar från sida till sida är ett gott tecken.

3. Kroppskontakt

En hund som vill vara nära och inte viker undan vid kroppskontakt mår för det mesta prima i sin kropp.

4. På lätt tass

Hur ser hunden ut när den går mot dig? En glad och trygg hund har oftast en stabil men avslappnad hållning.

5. Ögonblick

Att någon tittar med vad vi kallar hundögon kan tyckas gulligt, men det är något undfallande över det sättet för en hund att se på. Söker hunden däremot våra ögon med en klar och öppen blick så är det en glädje att få möta dessa ögon.

6. Lekkompisar

Att hunden på eget initiativ bjuder in oss till lek och bus visar att vovven har ett glatt sinne. Har hunden kommit till åren och kanske artrosen eller andra åkommor gör sig påminda, så kan vännen tycka att lyckan är att ligga i solen, på gräset, och klippa med öronen med slutna ögon och känna din hand i pälsen.

7. Kroppsligt välmående

Om en hund är frisk så har den större chans att vara lycklig. En blank och fin päls, lagom med hull samt friska tänder och klor kan visa på en sund hund och chansen till lycka och välmående är på topp. Vägen hit är helt och hållet beroende på din omsorg genom att ge hunden rätt mat och vård.

8. Sömn och vila

Hundar sover en hel del. De lägger sig ned på för den passande ställen under dagen och vill kanske se hur familjen rör sig i huset. Under natten vill den möjligen sova med flocken, alltså i närheten av dig eller någon annan i familjen, för att känna sig trygg och lugn. Om hunden sover i hallen så betyder det att den är trygg där, med att kanske hålla ett öga på ytterdörren.

9. Rörelse

Fysisk aktivitet stimulerar hjärnan som i sin tur enkelt sagt skickar ut lyckokänslorna. Hundens motion är din uppgift. Hur mycket och på vilket sätt beror på individen. Men alla hundar behöver en mer eller mindre dos av annat än promenader på släta backen. Klättra, krypa, springa, smyga, söka – ja variationerna som gör promenaderna så mycket roligare kan göras på många olika sätt.

10. Ett lyckligt liv

Precis som vi människor så är inte hundar heller lyckliga varje dag, året om. Konstigt vore det annars. Har hunden ont i tassen, ogillar den att klippa klorna eller kanske den tycker åska är otäckt så uppvisar den ju ingen lycka i dessa stunder.

Det behöver inte heller vara situationer som sänker stämningen, det kan vara en person eller en annan hund som inte vovven trivs med. Men i det stora hela så kanske den, precis som de flesta av oss, lever ett lyckligt liv.