10 saker som hunden förstår om dig

10 saker som hunden förstår om dig

Hunden är människans bästa vän. Men du kanske ska tänka på hur du är också. Hunden förstår mer om dig än du kanske tror …

1. Om du är ledsen
Det snackas ju ibland om att hundar har ett sjätte sinne. Och visst kan man undra. De är ju fenomenala på att snappa upp känslor. Är man ledsen så verkar det ibland inte finnas någon annan som fattar lika bra som just hunden. Vi finner tröst i blicken och närvaron.

2. Förstår dina intentioner
Man hinner knappt tänka promenad innan hunden är redo vid ytterdörren med blicken fäst på dig och kopplet. Är det något som hunden kan tycka är lite jobbigt, som ett bad, kan det märkas nästan ännu snabbare att hunden fattar vad du har tänkt ska hända. Svansen sjunker och hunden liksom försöker smyga iväg tyst tyst …
Det här hänger ihop med att hunden har så himla bra koll på vår blick. Riktar vi vår uppmärksamhet åt något håll så gör hunden detsamma.

3. Märker om du är sjuk
Det är ingen nyhet att det finns hundar som är tränade på att upptäcka cancer och när en person håller på att få ett epilepsianfall. Men det finns dessutom helt vanliga, otränade familjehundar som förstår när något är på tok. Det här hänger ihop med att man utsöndrar ämnen vid vissa sjukdomstillstånd som hunden kan uppfatta med sin väldigt känsliga nos.

4. Känner av om du blir rädd
Här är det också nosen som är framme och jobbar. När vi blir rädda utsöndrar vi stresshormoner – och det uppfattar hundnosen. En del hundar reagerar på vår rädsla med att omedelbart gå in för att beskydda, medan andra tittar på sin ägare som för att fråga ”hur vill du att jag hjälper dig nu?”

tittar

5. Fattar om du är orättvis
I en österrikisk studie lät man två hundar få utföra samma uppgifter, efter varje uppgift fick bara den ena belöning. Den hund som då blev utan började klia sig själv och slicka sig otåligt. Däremot verkade de inte bry sig om ifall de fick olika belöningar. Bröd var lika roligt som korv.

6. Om du börjar prioritera någon annan
Många hundägare som fått barn har nog delat samma oro – tänk om hunden blir svartsjuk på bebisen (precis som ett äldre syskon skulle kunna bli)? En del hundar är så trygga i sig själva att de gärna välkomnar en ny familjemedlem, medan andra rent bokstavligt kan försöka ställa sig emellan.
Fortsätt visa hunden odelad uppmärksamhet då och då (om än inte lika mycket som tidigare) och försök få den att förstå att den är välkommen att vara med, om än med tydliga gränser för hur den får agera kring barnet.

7. Känner av när du är arg
Man behöver inte skrika åt en hund för att den ska förstå om man är arg. Vi har sätt att visa ilska på som vi kanske inte tänker på – men som hunden upptäcker direkt. Det kan handla om att vi sätter händerna i sidorna, hur vi tittar på hunden och så vidare. Har hunden gjort något den inte får visar den skamkänslor genom att sjunka ihop lite, sänka huvudet och se sådär ledsen ut.
Tänk bara på att en hund inte alltid kan skilja på om du är arg på den eller på någon annan.

8. Har full koll på när du ska vända ryggen till
Ska den där härliga steken bara vila lite på köksbänken innan det är dags att skiva upp inför söndagsmiddagen? Då kanske den inte ska vila medan du gör något annat. Det finns massor av roliga youtube-klipp på hur hundar håller koll på husse och matte för att veta när det är dags att slå till och tjuva mat.

gravid

9. Fattar om en kvinna är gravid
Återigen är det doften av hormoner som sätter igång hunden. Hundar kan känna av om kvinnor har mens och ägglossning, så självklart uppfattar den om hon är gravid och fullständigt översköljs av gravidhormoner. Många gravida kvinnor berättar om hur hunden gärna vill hålla sig nära och kanske till och med vila huvudet mot magen. Vem vet, kanske hör den bebisens hjärtslag också?

10. Vet om du är snäll mot andra

Undersökningar har visat att hundar fattar om någon är elak mot husse eller matte och att de inte gärna vill umgås då. Ägarens fiende blir hundens fiende. Men hunden känner också av hur du är mot andra. Hunden läser både av ditt kroppsspråk och hur andra reagerar på hur du är. Hundar vill helt enkelt hellre umgås med snälla och generösa människor.
Men vem vill inte det?