10 kul fakta om golden retriever

10 kul fakta om golden retriever

Söta och snälla familjehundar. Javisst. Men det finns mer att lära sig om golden retrievern.

LÄS MER: 10 tips om golden retrieverns personlighet

Lord_Tweedmouth,_Naval_Secretary,_portrait_bust

2. Han tog fram golden retrievern genom att korsa gula retrievern Nous med Belle, en tweed water spaniel 1868. Sedan gick han vidare och plockade in fler raser såsom flatcoated retriever, sandfärgad blodhund och St. John’s vattenhund.

3. När rasen först godtogs av engelska kennelklubben kallades den för flat coats – golden. 1911 blev den också erkänd som en retriever.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Från början var golden retrievern ämnad för fågeljakt. Men med tiden har den blivit allt mer av en sällskapshund.

iStock_000072837931_Medium

5. Alla hundar har bra luktsinne. Men golden retrieverns luktsinne är i toppklass. Därför använder man dem ofta som bombhundar.

6. Inte nog med att den har ett bra luktsinne, den hör dessutom till hundarnas IQ-elit. Och räknas av många som nummer fyra på smart-listan, efter border collie, pudel och schäfer.

7. Golden retrievern har länge varit en av våra allra populäraste hundraser. 2014 var 22 275 goldens registrerade i Sverige. En fin tredjeplats efter labradoren (24 899 hundar) och schäfer (29 093).

iStock_000046268658_Medium

8. Även som assistanshund är den ett populärt hundval. Och detta hänger faktiskt ihop med jaktskickligheten. Jakthundar behöver bra bildminne för att komma ihåg sträckor och platser. Detta är bra även för assistanshundar, förstås.

9. Nästan alla amerikanska presidenter har haft hund. Obamas hund Bo gjorde vattenhunden eftertraktad. Hans föregångare Gerald Ford (president 1974–1977) hade en golden retriever som hette Liberty och som faktiskt fick valpar under sin tid som presidenthund.

10. Oprah Winfrey har två goldens liksom Jackie Chan. Andra kändisar med goldentycke är Diane Keaton, Ben Affleck och Pamela Anderson.

FILM: Se underbara goldenvalparna leka i snön

LÄS MER: Kanske vill du också läsa om schäfer?