Nyfiken på den magnifika rottweilern?

Foto Tom Frydenlund

Månadens ras

Nyfiken på den magnifika rottweilern?

Rottweiler en uppskattad sällskaps-, tjänste- och brukshund som passar för ett aktivt liv med sin familj. De ska vara arbetsvilliga, modiga och nervfasta hundar som reagerar balanserat på sin omgivning. Det är på många sätt en kraftfull hund som kräver sin ägare, är inte en ras för alla, men i rätt händer är de underbara hundar med ett stort hjärta. Rottweiler passar den aktiva hundägaren som vill ha en robust och modig kompis att dela sitt liv med.

Vakt och boskapshund från romartiden

Rottweiler räknas till en av de äldsta hundraserna. Rottweilerns historia går tillbaka ända till romartiden, där den användes som vakt- och boskapshund. Rasen fick senare sitt namn efter den gamla tyska riksstaden Rottweil. De kallades då ’Rottweiler metzgerhund’ (metzger=slaktare) eftersom det var slaktarna som födde upp rottweiler för att driva och vakta boskap och försvara sin husbonde och gården.

Rottweiler är en medelstor till stor hund med en kraftig och kompakt kropp som ska ge intryck av styrka, rörlighet och uthållighet. Hanhundar har en mankhöjd på mellan 61–68 cm och tikar 56–63 cm, vikten varierar beroende på höjden. Rottweiler har så kallad ”black and tan” färg, det vill säga att de har en svart päls med väl avgränsade rödbruna tecken på huvud och kropp. Pälsen är medellång och består av täckhår och underull.

Vill du veta mer om rottweilern, och möta två ägare som berättar om sitt liv med rasen? Rottweiler i månadens ras i Härliga Hund nummer 7/2019, ute nu. Hittar du den inte i butik? Prenumerera här

https://harligahund.prenservice.se/

Text Anna Warburg Rexlinger

 Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Och 2018 års favoritomslag är…