Ny terapiform: Simma med hund

Ny terapiform: Simma med hund

Varje år delar the Kennel Club i Storbritannien, i samband med hundutställningen Crufts, ut ett ”Hero award”. I år gick det till engelsmannen Pete Lewin och hans newfoundlandshundar som erbjuder en ny form av terapi, att simma med hundar.

Pete Lewin newfoundlandshundar, som företaget också heter, är en ideell organisation som erbjuder känslomässigt stöd till människor i behov. Stödet sker i form av att man simmar med Petes hundar av rasen newfoundlandshund. Klienterna som kommer är bland annat räddningstjänstpersonal, militärveteraner eller personer som kämpar med psykiska ohälsa. 

Simma med hund

Men hur går det hela till? Det handlar kanske om något så enkelt som ett möte mellan en människa och hund i vatten. Pete tar med sina hundarna, Storm, Sonar, Bob och Walker till Stanton Lakes i Leicestershire. Sen simmar han och klienten tillsammans ut cirka 30 meter, därefter kallar han på en av sina hundar för att komma och möta dem. Klienten håller sedan om hunden och låter den simma tillbaka dem till land.

Pete säger själv att kombinationen av miljön och hundarna ger människor frid, lugn och en befrielse från vardagen.

”Alla som kommer hit och gör detta åker härifrån med det största leendet på läpparna”, säger han. ”Det är så enkelt, det är så oskyldigt, men det fungerar.”

Där allt började

Men detta att ”Simma med hund” som terapi, det var inte alls tanken från början. Petes företag började med att utveckla en vagga för att rädda människor inblandade i vattenolyckor. Tanken var att hundarna skulle dra vaggan med den skadade genom vattnet till säkerhet. Men denna idé var det ingen som nappade på.

Istället föddes  en ny idé. Att använda hundarna som terapihundar eftersom de fick sån fin respons överallt. Men Pete ville göra något nytt, något unikt. Då föddes tanken på att använda hundarna och vattnet, och låta de som var i behov av stöd simma med hundarna. 

Varför newfoundlandshundar

Newfoundlandshunden kommer från Kanada och användes tidigt som service- och räddningshundar åt fiskeflottorna längs kusten. Hundarna har en god simförmåga och en naturlig instinkt till att utföra vattenräddning. De är utrustade med fysiska förutsättning för detta, newfoundlandshundar har delvis simhudsförsedda tassar. De är dessutom mycket starka. Det sägs att en ensam hund kan dra 10 fullvuxna män genom vattnet utan problem. 

 

Aktuellt