Ny studie: vårdhundar kan hjälpa vid demens

Ny studie: vårdhundar kan hjälpa vid demens
Att människor mår bra av husdjur är känt sedan länge. Nu slår Medicine doktor Anna Swall fast att de även kan lindra alzheimers. Det dokumenterar hon i studien Hund i vården av äldre personer med demenssjukdom, som genomförts med hjälp av Agrias och Svenska Kennelklubbens forskningsfond.

– Stunderna med hunden ledde till att människor började prata om sig själva och livet, både i nutid och dåtid. Man distanserar sig från symptomen från sjukdomen och visar sig som en person som fungerar tillsammans med hunden, berättar Anna Swall.

Anna Swall betonar att det är viktigt att hundar som kommer till äldreboenden är utbildade och kontrollerade. Om personalens egna hundar går omkring lösa, eller om besökare tar med sig hundar kan det skapa rädsla hos personer med demenssjukdom. Det krävs att såväl hund som förare är särskilt utbildade.

Tillsammans med vårdhunden mindes personerna händelser från både nu- och dåtid, deras välbefinnande ökade och de med talsvårigheter kunde uttrycka sig bättre. Läs mer och ta del av slutrapporten på Manimalis webbplats.

Kanske vill du också läsa:

Pojke med hundvalp och kattunger

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Veterinärens 7 tasstips

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu