Ny hundras från Australien registrerad

Ny hundras från Australien registrerad

Under 2021 registrerades i Svenska Kennelklubbens register för första gången australian stumpy tail cattle dog. Rasen är en boskapshund med anlag för naturlig stubbsvans.

Australian stumpy tail cattle dog har funnits länge i sitt hemland. Boskapsskötarna behövde hundar som kunde hantera de mer eller mindre vilda boskapshjordarna och de har tjänat som kofösare sedan tidigt 1800-tal. Man fick fram robusta hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst. De var så kallade heelers, som vallade genom att bita boskapen i bakbenen.

Utseende

Färgen på denna medelstora och kompakta boskapshund är blå med eller utan svarta fläckar eller rödspräcklig med eller utan röda fläckar. Pälsen är kort men dubbel med mycket och tjock underull. Rasen har medfödd stubbsvans, varför svansen alltid är kort.

Behöver få arbeta

Då det är en arbetande ras, framtagen för vallning och vakt. så trivs den bäst med att dagligen få arbeta samt träna.

Trivs i en aktiv familj

Denna hund är alert, vaksam, modig med vaktinstikt och kan vara reserverad mot främlingar. Den är även är energisk och lättlärd med extremt snabb uppfattningsförmåga och passar bäst i en aktiv familj.

Med australian stumpy tail cattle dog finns nu finns nu 358 raser och rasvarianter i Svenska Kennelklubbens register.

Källa: skk.se

Aktuellt